Polenta sült burgonyával, tálalva krémes kukoricadarával és ropogós krumplikockákkal

Polenta sült burgonyával

A polenta és a burgonya két ikonikus alapanyag, melyek a paraszti konyhákban egyaránt fontos szerepet játszottak. Történeti háttér: A kukoricadara elterjedése Európában a 16–17. században forradalmasította az olasz és kelet-európai vidéki konyhákat, a burgonya pedig néhány évszázaddal később vált alapvető táplálékká. Technikai tanács: A sült burgonyát érdemes magas hőfokon készíteni, hogy kívül ropogós, belül omlós legyen – a fokhagymás olaj pedig kiemeli természetes édességét. Felhasználói élmény: Ez a fogás ideális választás hétköznapi ebédekhez vagy vacsorákhoz, laktató, mégis egyszerűen elkészíthető. Tálalható önálló ételként, vagy kiegészíthető sült tofuval, grillezett zöldségekkel vagy akár egy tükörtojással is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
400 g Burgonya
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd kb. 1-1,5 cm-es kockákra, és melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

    A kockák legyenek egyforma méretűek, hogy egyszerre süljenek át és ne égjenek meg a kisebb darabok.

    2

    Tedd a burgonyát egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal, szórd meg sóval, borssal, és az apróra vágott fokhagymával. Alaposan forgasd össze, majd süsd 30-35 percig, amíg kívül ropogós, belül puha lesz.

    Félidőben forgasd meg a burgonyákat, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon.

    3

    Amíg a burgonya sül, forrald fel a vizet egy nagy lábasban, add hozzá a sót, majd folyamatos keverés mellett öntsd bele a kukoricadarát.

    Kezdetben habverőt használj, hogy elkerüld a csomósodást – így krémesebb lesz a polenta.

    4

    Kis lángon főzd a polentát 30–35 percig, gyakori kevergetés mellett, amíg sűrű, sima állagú nem lesz.

    Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés forró vizet vagy egy kis extra vajat a végén.

    5

    A főzés végén vedd le a polentát a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd simára.

    A parmezán ízesíti és sűríti a polentát – mindig frissen reszeltet használj a legjobb eredményért.

    6

    Tálaláskor kanalazd a forró polentát egy tányérra, és halmozd a tetejére a frissen sült, fokhagymás burgonyát.

    Díszítheted friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel – ezek kiemelik a burgonya ízét.