Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd egy tálban forgasd össze olívaolajjal, zúzott fokhagymával, sóval és borssal.
Minél kisebbekre szeded a rózsákat, annál gyorsabban sülnek és egyenletesebben pirulnak meg.
Tedd a karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek a szélei.
Félidőben forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen süljön – ettől lesz finoman ropogós kívül.
Közben egy nagy lábasban forrald fel a vizet, add hozzá a sót, majd fokozatosan szórd bele a kukoricadarát, miközben folyamatosan kevered.
Kezdetben habverőt használj, hogy elkerüld a csomósodást – így szép sima lesz a polenta.
Főzd a polentát alacsony lángon kb. 30–35 percig, rendszeres keverés mellett, amíg sűrű, krémes állagot kapsz.
Ha sűrűsödés közben túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy kevés forró vizet.
A kész polentát húzd le a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd alaposan simára.
A sajt ízesíti és krémesíti is a polentát – érdemes frissen reszeltet használni az intenzívebb ízhatásért.
Tálald a meleg polentát mélytányérban vagy lapos tálon, a tetejére halmozva a frissen sült fokhagymás karfiolt.
Friss petrezselyemmel vagy pirított dióval megszórva még karakteresebb, tartalmasabb fogást kapsz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.