Krémes polenta sült karfiollal tálalva, fokhagymás ízesítéssel

Polenta sült karfiollal

A polenta és sült zöldségek párosítása kiváló példa arra, hogyan lehet egy régi hagyományos ételt modern, tápláló formában tálalni. Történeti háttér: A polenta már az ókori rómaiak étrendjében is szerepelt, míg a karfiol a középkori Európában vált elterjedtté – a kettő kombinációja tehát két ősi alapanyag harmóniája. Technikai tanács: A karfiolt nem kell előfőzni – a magas hőfokon sütés során karamellizálódik, ropogós marad és mélyebb ízt kap. Felhasználói élmény: Ez a fogás tökéletes ebédre vagy vacsorára, önálló ételként vagy akár húsmentes napokon. Tipp: A maradék polentát hidegen formázhatod és ropogósra sütheted másnap – így nem vész kárba semmi!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
400 g Karfiol
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd egy tálban forgasd össze olívaolajjal, zúzott fokhagymával, sóval és borssal.

    Minél kisebbekre szeded a rózsákat, annál gyorsabban sülnek és egyenletesebben pirulnak meg.

    2

    Tedd a karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek a szélei.

    Félidőben forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen süljön – ettől lesz finoman ropogós kívül.

    3

    Közben egy nagy lábasban forrald fel a vizet, add hozzá a sót, majd fokozatosan szórd bele a kukoricadarát, miközben folyamatosan kevered.

    Kezdetben habverőt használj, hogy elkerüld a csomósodást – így szép sima lesz a polenta.

    4

    Főzd a polentát alacsony lángon kb. 30–35 percig, rendszeres keverés mellett, amíg sűrű, krémes állagot kapsz.

    Ha sűrűsödés közben túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy kevés forró vizet.

    5

    A kész polentát húzd le a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd alaposan simára.

    A sajt ízesíti és krémesíti is a polentát – érdemes frissen reszeltet használni az intenzívebb ízhatásért.

    6

    Tálald a meleg polentát mélytányérban vagy lapos tálon, a tetejére halmozva a frissen sült fokhagymás karfiolt.

    Friss petrezselyemmel vagy pirított dióval megszórva még karakteresebb, tartalmasabb fogást kapsz.