Polenta sült paradicsommal, fokhagymás olajjal meglocsolva, tálalva

Polenta sült paradicsommal

A polenta Észak-Olaszország népi ételéből mára világszerte kedvelt köretté vált, különösen a modern konyhák egészségtudatos és kreatív változataiban. Történeti háttér: A sült paradicsom hozzáadása egy mediterrán hatás, amely a nyár édes ízeit hozza a tányérra. Technikai tanács: A paradicsomot érdemes magas hőfokon sütni, hogy a karamellizálódott héj extra ízmélységet adjon. Felhasználói élmény: Ez a fogás kiváló választás könnyű nyári vacsorára, de meleg, tartalmas köretként is megállja a helyét. Tipp: A fokhagymás olaj különlegessé teszi az ízeket, így érdemes azt is rálocsolni a tálalás előtt – ettől lesz igazán karakteres az étel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
300 g Koktélparadicsom
2 ek. Olívaolaj
1 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A koktélparadicsomokat mosd meg, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és locsold meg olívaolajjal. Szórd rá az apróra vágott fokhagymát és őrölt fekete borsot.

    Használj egész koktélparadicsomokat – így belül szaftosak maradnak, kívül pedig enyhén karamellizálódnak.

    2

    Süsd a paradicsomokat 20–25 percig, amíg a héjuk kissé megreped és levet engednek.

    A tepsit ne zsúfold túl, hogy a paradicsomok szépen megpiruljanak, ne csak párolódjanak.

    3

    Ezalatt forrald fel a vizet egy nagy lábasban, add hozzá a sót, majd folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát.

    Kezdetben habverővel keverd, hogy elkerüld a csomósodást és simább állagot kapj.

    4

    Főzd a polentát kis lángon 30–35 percig, időnként kevergetve, amíg sűrű, krémes állagot kap.

    Ha túl sűrűvé válik, főzés közben adj hozzá egy kevés forró vizet vagy egy kis extra olívaolajat.

    5

    Vedd le a polentát a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd össze alaposan, míg teljesen elolvadnak.

    A parmezán nemcsak gazdagítja az ízeket, hanem a krémes állagot is segít megőrizni.

    6

    Tálaláskor kanalazd a forró polentát mélytányérba, majd a tetejére halmozd a sült paradicsomokat a kisült fokhagymás olajjal együtt.

    A végén megszórhatod frissen vágott bazsalikommal vagy petrezselyemmel a még intenzívebb ízélményért.