Pork Gyoza tálalva pirítva szójaszószos mártogatóval

Pork Gyoza – klasszikus sertéshúsos

A Pork Gyoza eredete a kínai jiaozi-ra vezethető vissza, de Japánban különleges stílust és népszerűséget kapott a 20. század elején. A II. világháború után a japán katonák hazahozták Kínából az ötletet, és hamar kialakult a gyoza sajátos japán változata: vékonyabb tésztával, ropogós aljú, de párolt, szaftos töltelékkel készül. A klasszikus gyoza töltelékét darált sertéshús, káposzta, fokhagyma és gyömbér kombinációja alkotja. A sütés és párolás együttes technikája különösen népszerűvé tette, hiszen ropogós és puha textúra egyszerre van jelen minden falatban. Ez az étel remekül illik előételként egy ramen vagy miso leves mellé, de főételként is megállja a helyét. Mártogatóként leggyakrabban szójaszósz és rizsecet keverékét használják, egy csipet csilivel kiegészítve a pikánsabb élményért. A gyoza nemcsak finom, de szórakoztatóan formázható is – akár közösen is készíthetjük családdal vagy barátokkal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
250 g Darált sertéshús
100 g Fejes káposzta (finomra vágva)
1 szál Újhagyma (apróra vágva)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
5 g Gyömbér (reszelt)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a darált sertéshúst, finomra vágott káposztát, újhagymát, reszelt fokhagymát és gyömbért. Add hozzá a szójaszószt és a szezámolajat, majd alaposan dolgozd össze. TIPP: Ha van időd, hagyd pihenni 30 percig, hogy összeérjenek az ízek.

    A káposztát alaposan nyomkodd ki, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.

    2

    Tölts meg minden gyoza tésztalapot egy teáskanálnyi töltelékkel. Vizezd be a szélét, hajtsd félbe, és nyomd össze az ujjaddal, csipkésen zárva a széleket. TIPP: Ne töltsd túl, különben kifolyik sütés közben.

    A széleket alaposan zárd le, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. Ha nem tapad, használj egy kis tojásfehérjét a víz helyett.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts olajat, és helyezd bele a gyozákat úgy, hogy ne érjenek össze. Süsd közepes lángon, amíg az aljuk aranybarna nem lesz (kb. 2-3 perc).

    Használj magasabb hőfokú olajat, például napraforgóolajat vagy repceolajat.

    4

    Öntsd a serpenyőbe 100 ml vizet, azonnal fedd le, és párold 5-6 percig, amíg a víz elpárolog és a gyoza átsül. Ezután vedd le a fedőt, és pirítsd még 1 percig, hogy ismét ropogós legyen az alja.

    A vizet óvatosan öntsd a serpenyőbe, mert fröcsöghet. Ha a víz túl hamar elpárolog, adj hozzá még egy keveset.

    5

    Tálald azonnal szójaszószos mártogatóval, megszórva egy kevés aprított újhagymával vagy szezámmaggal.

    A mártogatóba tehetsz egy kevés rizsecetet és chiliolajat is.