Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, mert ez befolyásolja a tészta kelését.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A dagasztás során a tészta kezdetben ragacsos lesz, de ahogy fejlődik a glutén, egyre simább és rugalmasabb lesz. Ne add fel!
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Közben pirítsd meg az apróra vágott pork rollt egy serpenyőben, majd keverd össze reszelt sajttal és őrölt fekete borssal.
A pork roll helyett használhatsz másféle füstölt húst is, például bacont vagy sonkát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tészta ne legyen túl vékony, különben a fánkok szárazak lesznek. A kiszaggatott köröket ne gyúrd össze újra, mert az ront a végeredményen.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag pork roll és sajt keveréket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ügyelj arra, hogy az olaj hőmérséklete ne essen túl alacsonyra, mert akkor a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas a hőmérséklet, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
A még langyos fánkok tetejét locsold meg juharsziruppal, majd szórd meg egy kevés porcukorral az édes-sós ízhatás érdekében.
A juharszirup helyett használhatsz mézet is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.