Pörkölt juhtúrós galuskával és tejföllel tálalva

Pörkölt juhtúrós galuskával és tejföllel

A pörkölt az egyik legismertebb magyar étel, amely a 18. század óta meghatározó része a konyhánknak. Az eredeti változat pásztorételekből fejlődött ki, és a paprikával való fűszerezés tette igazán magyarossá. A juhtúrós galuska egy klasszikus kiegészítő, amelyet főként a hegyvidéki területeken fogyasztanak, mivel a juhtúró gazdag ízvilágot kölcsönöz a fogásnak. A tejfölös tálalás pedig csak fokozza a hagyományos magyar étel gazdag, krémes textúráját. Ez az étel tökéletes választás egy kiadós, laktató ebédhez vagy vacsorához!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Marhahús (lapocka vagy comb)
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 tk. Pirospaprika
1 tk. Őrölt kömény
1 tk.
1 tk. Őrölt fekete bors
1 db Paradicsom
1 db Paprika
2 ek. Sertészsír
500 ml Víz vagy alaplé
200 g Búzaliszt
2 db Tojás
50 ml Víz
150 g Juhtúró
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd a sertészsírt forrósítsd fel egy nagyobb lábasban.

    A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön meg. Ha nincs sertészsírod, használhatsz növényi olajat is, de a zsírral ízletesebb lesz.

    2

    Pirítsd meg a hagymát a zsiradékon, majd add hozzá a pirospaprikát, és keverd el, hogy kihozza az ízét.

    Vigyázz, a pirospaprika könnyen megég, ezért gyorsan keverd el a hagymával, és azonnal öntsd fel egy kevés vízzel, ha szükséges.

    3

    Add hozzá a felkockázott marhahúst, és pirítsd körbe, hogy minden oldala szépen megbarnuljon.

    A húst ne tedd egyszerre a lábasba, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben pirítsd.

    4

    Add hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot, valamint az őrölt köményt, sót és borsot. Keverd össze.

    Használhatsz konzerv paradicsomot is, ha nincs friss. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    5

    Öntsd fel a vízzel vagy alaplével, fedd le, és lassú tűzön főzd körülbelül 2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.

    Fontos, hogy a hús teljesen puhára főjön, különben rágós marad. Ha szükséges, főzd tovább.

    6

    Amíg a pörkölt fő, készítsd el a galuskát. Egy tálban keverd össze a lisztet, a tojásokat és a vizet, hogy lágy tésztát kapj.

    A galuskatészta ne legyen túl kemény, de ne is folyékony. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl híg, adj hozzá egy kevés lisztet.

    7

    Forralj vizet egy nagy fazékban, majd a galuskatésztát nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggasd bele a forró vízbe. Főzd 2-3 percig, majd szűrd le.

    A galuskát addig főzd, amíg feljön a víz tetejére. Ha nincs nokedliszaggatód, használhatsz egy evőkanalat is.

    8

    A leszűrt galuskát keverd össze a juhtúróval, hogy egyenletesen bevonja azt.

    A juhtúrót villával törd össze, hogy könnyebben elkeverd a galuskával. Ha nincs juhtúród, használhatsz tehéntúrót is, de a juhtúróval jellegzetesebb íze lesz.

    9

    Tálaláskor helyezz egy adag juhtúrós galuskát a tányérra, kanalazz rá a szaftos pörköltből, majd díszítsd egy kevés tejföllel.

    A tejfölt ízlés szerint használhatod. Díszítheted a tányért friss petrezselyemmel is.