Pörkölt nokedlivel és tejföllel tálalva

Pörkölt nokedlivel és tejföllel

A pörkölt nokedlivel és tejföllel az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely szinte minden családi ebéd elengedhetetlen része. A szaftos, fűszeres pörkölt és a friss, lágy nokedli tökéletes párost alkotnak, amit a tejföl tesz igazán krémessé. Ahogy a pörkölt lassan fő a lábasban, a paprika és hagyma illata betölti a konyhát, míg a nokedli készítése közben a tészta puha, ruganyos állagot kap. A tejföl frissessége és krémessége kiemeli az étel gazdag ízvilágát. A tökéletes pörkölt titka a lassú főzés és a megfelelő arányú fűszerezés, amely biztosítja, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. Ez az étel ideális választás kiadós vasárnapi ebédekhez vagy ünnepi alkalmakra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (lapocka vagy lábszár)
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Pirospaprika
1 db Paradicsom
1 db Zöldpaprika
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
3 ek. Olaj vagy zsír
500 ml Víz
300 g Liszt
3 db Tojás
200 ml Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát aprítsd fel, majd egy nagy lábasban az olajon vagy zsíron pirítsd üvegesre.

    A hagymát lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű az íze.

    2

    Add hozzá a zúzott fokhagymát, majd szórd meg a pirospaprikával. Azonnal keverd össze, hogy a paprika ne égjen meg.

    A pirospaprika könnyen megég, ezért vedd le a lábast a tűzről, mielőtt hozzáadod. Gyorsan keverd el, hogy ne keseredjen meg.

    3

    Tedd bele a felkockázott marhahúst, sózd, borsozd, majd pirítsd fehéredésig.

    A húst addig pirítsd, amíg minden oldala kifehéredik. Ez segít abban, hogy a hús megőrizze a nedvességtartalmát.

    4

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst.

    A paradicsom és a zöldpaprika hozzáadása gazdagabb ízt ad a pörköltnek.

    5

    Főzd közepes lángon 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús omlósra puhul. Ha szükséges, pótold a vizet.

    A főzés során időnként ellenőrizd a víz mennyiségét, és pótold, ha szükséges. A hús akkor jó, ha villával könnyen szétválasztható.

    6

    Közben készítsd el a nokedlit: egy tálban keverd össze a lisztet, tojást és egy csipet sót, majd annyi vizet adj hozzá, hogy lágy tésztát kapj.

    A tésztát ne keverd túl, mert akkor kemény lesz a nokedli. A tészta állaga akkor jó, ha lassan folyik le a kanálról.

    7

    Forralj fel egy nagy lábas sós vizet, és nokedliszaggatóval szaggasd bele a tésztát. Amikor a nokedlik feljönnek a víz felszínére, szűrd le őket.

    A nokedliket ne főzd túl, mert akkor szétesnek. Azonnal szűrd le őket, amint feljönnek a víz felszínére.

    8

    Tálaláskor helyezd a pörköltet a nokedlire, és kanalazz rá tejfölt ízlés szerint.

    Tálaláskor a pörköltet és a nokedlit is melegen tartsd.