Pörkölt tejfölös nokedlivel tålalva friss petrezselyemmel

Pörkölt tejfölös nokedlivel

A pörkölt a magyar konyha egyik legismertebb Ă©s legkedveltebb fogĂĄsa, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta jelen van a magyar csalĂĄdok asztalĂĄn. A tejfölös nokedli, mint köret, kivĂĄlĂłan egĂ©szĂ­ti ki a pörkölt gazdag, fƱszeres Ă­zvilĂĄgĂĄt. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a pörkölt lassan rotyog a tƱzhelyen, a paprika Ă©s hagyma illata pedig azonnal otthonos Ă©rzĂ©st kelt. A tökĂ©letes pörkölt titka a lassĂș fƑzĂ©s Ă©s a minƑsĂ©gi alapanyagok hasznĂĄlata. A tejfölös nokedli krĂ©mes ĂĄllaga Ă©s a friss petrezselyem frissessĂ©ge tökĂ©letes kontrasztot nyĂșjt a pörkölt szaftos gazdagsĂĄgĂĄval. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi ebĂ©dekre vagy ĂŒnnepi alkalmakra.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 Ăłra 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g Marhalábszár
⭕ 2 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Piros paprika (Ƒrölt)
⭕ 1 db Paradicsom
⭕ 1 db Zöldpaprika
⭕ 2 ek. SertĂ©szsĂ­r
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 500 ml Víz
⭕ 300 g Liszt
⭕ 2 db Tojás
⭕ 200 g Tejföl
⭕ 10 g Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahĂșst vĂĄgd közepes kockĂĄkra. A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt aprĂ­tsd fel.

    A hĂșst egyenletes kockĂĄkra vĂĄgd, hogy egyenletesen sĂŒljön ĂĄt.

    2

    A sertĂ©szsĂ­rt egy nagy lĂĄbasban melegĂ­tsd fel, majd pirĂ­tsd ĂŒvegesre a hagymĂĄt. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt is, Ă©s kevergesd, amĂ­g illatozni kezd.

    A sertészsír helyett hasznålhatsz olajat is, de a zsír karakteresebb ízt ad. A hagymåt alacsony långon pirítsd, hogy ne égjen meg.

    3

    HĂșzd le a lĂĄbast a tƱzrƑl, szĂłrd meg az Ƒrölt pirospaprikĂĄval, majd keverd el gyorsan, hogy ne Ă©gjen meg.

    A pirospaprika könnyen megĂ©g, ezĂ©rt fontos, hogy lehĂșzd a lĂĄbast a tƱzrƑl, Ă©s gyorsan elkeverd.

    4

    Tedd bele a felkockĂĄzott hĂșst, sĂłzd, borsozd, majd add hozzĂĄ a felaprĂ­tott paradicsomot Ă©s zöldpaprikĂĄt. Öntsd fel annyi vĂ­zzel, hogy ellepje, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 2-2,5 ĂłrĂĄig, amĂ­g a hĂșs omlĂłs lesz.

    A hĂșst addig fƑzd, amĂ­g teljesen megpuhul Ă©s villĂĄval könnyen szĂ©tvĂĄlaszthatĂł. SzĂŒksĂ©g esetĂ©n pĂłtold a vizet.

    5

    Közben készítsd el a nokedlit: a lisztet keverd össze a tojåsokkal, egy csipet sóval, és annyi vízzel, hogy lågy, de nem folyós tésztåt kapj.

    A tĂ©sztĂĄt ne keverd tĂșl, mert akkor kemĂ©ny lesz a nokedli. A tĂ©szta ĂĄllaga akkor jĂł, ha lassan folyik le a kanĂĄlrĂłl.

    6

    Forralj fel egy nagy fazĂ©k sĂłs vizet, majd egy galuskaszaggatĂłval szaggasd bele a tĂ©sztĂĄt. FƑzd 2-3 percig, amĂ­g feljönnek a vĂ­z felszĂ­nĂ©re, majd szƱrd le.

    A nokedliket ne fƑzd tĂșl, mert akkor szĂ©tesnek. Azonnal szƱrd le Ƒket, amint feljönnek a vĂ­z felszĂ­nĂ©re.

    7

    A fƑtt nokedlit keverd össze a tejföllel, Ă©s szĂłrd meg friss, aprĂ­tott petrezselyemmel.

    A tejfölt keverd simĂĄra, mielƑtt a nokedlihez adod. A petrezselyem friss Ă­zt ad a nokedlinek.

    8

    Tålald a szaftos pörköltet a tejfölös nokedlivel, friss petrezselyemmel díszítve.

    A pörköltet és a nokedlit is melegen tålald.