Praline Doughnut frissen tálalva

Praline Doughnut

A Praline Doughnut egy igazi déli különlegesség, amely a pekándió és a karamellizált vaj gazdag ízét hozza el egy puha fánk formájában. A praliné eredetileg a francia és az amerikai déli konyha népszerű édessége, amelyet pekándióval és vajkaramellával készítenek. Ez a fánk tökéletes választás mindazok számára, akik szeretik az édes, lágy és diós töltelékeket, amely minden harapásnál selymesen olvad el a szájban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
80 g Pekándió (durvára vágva)
70 g Barnacukor
100 ml Tejszín
50 g Vaj (a töltelékhez)
100 g Porcukor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni. Ha nem vagy biztos benne, futtasd fel egy kis langyos, cukros tejben.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej megölheti az élesztőt.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad az edény falához. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a fánkok kemények lesznek.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A legjobb, ha a tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszted. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Közben készítsd el a praliné tölteléket: egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a barnacukrot és a tejszínt, majd keverd össze a durvára vágott pekándióval.

    A pekándiót előtte meg is piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    6

    Főzd a keveréket alacsony lángon, amíg besűrűsödik, majd hagyd hűlni.

    A töltelék akkor jó, ha sűrű, de még kenhető. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kis tejszínt.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok szárazak lesznek.

    8

    Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag praliné tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy használd egy villa fogait a lezáráshoz, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.

    9

    A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a fánkok még könnyebbek és levegősebbek lesznek.

    10

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.

    11

    Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok megszívják magukat olajjal.

    12

    A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék lágy és krémes maradjon.

    A porcukrot közvetlenül a tálalás előtt szórd a fánkokra, különben beszívódik és eltűnik.