Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni. Ha nem vagy biztos benne, futtasd fel egy kis langyos, cukros tejben.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej megölheti az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad az edény falához. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a fánkok kemények lesznek.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A legjobb, ha a tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszted. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy meleg radiátor közelében.
Közben készítsd el a praliné tölteléket: egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a barnacukrot és a tejszínt, majd keverd össze a durvára vágott pekándióval.
A pekándiót előtte meg is piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Főzd a keveréket alacsony lángon, amíg besűrűsödik, majd hagyd hűlni.
A töltelék akkor jó, ha sűrű, de még kenhető. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kis tejszínt.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok szárazak lesznek.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag praliné tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy használd egy villa fogait a lezáráshoz, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés során a fánkok még könnyebbek és levegősebbek lesznek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok megszívják magukat olajjal.
A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék lágy és krémes maradjon.
A porcukrot közvetlenül a tálalás előtt szórd a fánkokra, különben beszívódik és eltűnik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.