Prebiotikus céklás csicseriborsóleves tálalva, rózsaszín céklával, egész csicseriborsóval és petrezselyemmel

Prebiotikus céklás csicseriborsóleves

Ez az ízletes céklás csicseriborsóleves nemcsak szemet gyönyörködtető színével hívja fel magára a figyelmet, hanem kiemelkedő táplálkozási előnyeivel is. A cékla prebiotikus hatása, amely támogatja a bélflórát, tökéletesen kiegészül a fehérjében és rostban gazdag csicseriborsóval. A leves ihletője a mediterrán és közel-keleti konyhák kombinációja, ahol a hüvelyesek és gyökérzöldségek gyakori alapanyagok. Technikai szempontból a leves félig pürésített állaga biztosítja az ideális egyensúlyt a krémesség és a textúra között. Egy citromlével megbolondított csavar frissítővé és könnyedebbé teszi az ételt. Érzelmileg ez az étel a tél és tavasz határán tökéletes választás – melengető, mégis frissítő. Tipp: egy kis reszelt tormával vagy füstölt paprikával különlegesebb karaktert adhatsz neki, ha szereted az intenzívebb ízeket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Főtt csicseriborsó
300 g Cékla (főtt, felkockázva)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Zeller (szár)
2 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd dinszteld meg az apróra vágott hagymát és zellert kb. 5 perc alatt.

    A közepes hőfok segít abban, hogy a hagyma édes aromája érvényesüljön anélkül, hogy megégne.

    2

    Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy kiengedje aromáját.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserűvé válhat – amint illatozni kezd, jöhet a következő lépés.

    3

    Tedd hozzá a főtt céklát és csicseriborsót, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Fűszerezd sóval, borssal, és lassú tűzön főzd 15-20 percig.

    Minél tovább fő a leves, annál inkább összeérnek az ízek – de ne forrald túl, hogy a cékla színe megmaradjon.

    4

    A főzés végén turmixold le a leves kb. felét botmixerrel, hogy krémes, de darabos állagot kapj.

    Így selymesebb lesz a textúra, mégis megmarad a harapható csicseriborsó is benne.

    5

    Add hozzá a citromlevet, majd keverd el alaposan, és forrald fel még egyszer. Ellenőrizd az ízesítést.

    A citromlé frissességet ad és kiemeli a cékla természetes édességét – ne hagyd ki!

    6

    Tálald frissen aprított petrezselyemmel megszórva, és kínálj mellé friss kovászos kenyeret.

    A leves másnap még finomabb, ha van időd, készítsd el előző este!