Céklás-szárnyas pörkölt csirkehússal, céklával és póréhagymával, sűrű szaftban tálalva világos tányéron

Prebiotikus céklás-szárnyas pörkölt

A pörkölt a magyar konyha egyik legikonikusabb fogása, melynek hagyományos változatai generációról generációra öröklődnek. A modern, egészségtudatos konyhában azonban újragondolt verziók is egyre nagyobb szerepet kapnak – ilyen ez a céklás-szárnyas változat is. A cékla földes, édeskés karaktere jól harmonizál a csirke szaftosságával, míg a póréhagyma könnyed édessége lágyítja a klasszikus fűszerezést. Ez a recept úgy őrzi meg a magyaros pörkölt gazdag ízvilágát, hogy közben prebiotikus alapanyagokkal támogatja az emésztést és a bélflóra egészségét. Ahogy a lábasban lassan összefő a hús, a zöldségek és a fűszerek illata betölti a konyhát – meghitt, otthonos élményt nyújt. Tökéletes egy hétköznapi vacsorára vagy akár ünnepi asztalra is egy újszerű, mégis ismerős formában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1040 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkecomb filé
200 g Főtt cékla
1 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Őrölt fűszerpaprika
0.5 tk. Őrölt kömény
200 ml Víz
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkecombot falatnyi darabokra vágjuk. A céklát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük.

    A csirkecombot mindig papírtörlővel itasd le, hogy ne fröcsögjön az olajban pirítás közben.

    2

    Egy nagyobb lábasban olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a csirkét és körbepirítjuk 6-8 perc alatt, míg szép aranybarna lesz.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – ha kell, piríts több részletben, hogy a hús ne főjön, hanem piruljon!

    3

    Hozzáadjuk a póréhagymát és fokhagymát, majd 2-3 perc párolás után megszórjuk fűszerpaprikával, köménnyel, sóval, borssal. Azonnal felöntjük a vízzel.

    A fűszereket mindig keverd el az olajon a folyadék hozzáadása előtt – így jobban kioldódnak az aromák.

    4

    Beletesszük a céklát, majd fedő alatt kis lángon 25-30 percig főzzük, míg a hús teljesen omlós lesz és a szaft kissé besűrűsödik.

    Ha sűrűbb szaftot szeretnél, a végén fedő nélkül főzd 5 percig – így sűrű, ragacsos bevonatot kap a hús.

    5

    Tálalás előtt 5 percig pihentetjük fedő alatt, majd tetszés szerint barna rizzsel vagy kölessel kínáljuk.

    A céklás ízvilág miatt remekül illik mellé egy kis citromos vagy zöldfűszeres köret is!