Frissen sült fűszeres zöldséges pite, színes zöldségekkel díszítve

Prebiotikus fűszeres zöldséges pite

A piték története egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor a tésztaburok praktikus módja volt az ételek tárolásának és elkészítésének. A modern, zöldséges változatok pedig ma már nemcsak finomak, hanem kifejezetten táplálóak is lehetnek – főleg, ha prebiotikus alapanyagokkal, mint a csicseriborsó vagy brokkoli, készítjük őket. Ez a fűszeres zöldséges pite tökéletes példája annak, hogyan lehet egy sós, laktató étel egyszerre egészséges és ízletes. A brokkoli és a csicseriborsó remekül támogatja a bélflórát, a tojásos-tejszínes öntet pedig kellemes állagot és teltséget ad a fogásnak. Különösen jó választás hétvégi ebédekhez, vendégváráshoz vagy előre elkészítve munkahelyi ebédnek. Tipp: ízlés szerint akár reszelt sajttal is megszórhatod a tetejét sütés előtt, ha nem szigorúan vegán változatot készítesz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
150 g Brokkoli
1 db Sárgarépa
100 g Csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
100 g Koktélparadicsom
2 ek. Petrezselyem
3 db Tojás
150 ml Tejszín (növényi vagy állati)
1 tk.
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A brokkolit szedd kisebb rózsákra, a sárgarépát hámozd meg és kockázd fel. Forralj vizet, majd a brokkolit és a répát dobd bele 2 percre, hogy enyhén megpuhuljanak. Szűrd le, és tedd félre hűlni.

    A zöldségeket ne főzd túl, mert sütés közben még tovább puhulnak.

    2

    A leveles tésztát terítsd ki egy piteformába, és szurkáld meg villával. Elő is sütheted 5 percig, hogy ropogósabb legyen az alja.

    Az elősütés segít megelőzni, hogy a pite alja elázzon a tölteléktől.

    3

    A tojásokat keverd össze a tejszínnel, sóval, szerecsendióval és borssal. Ez lesz a pite öntete, ami összefogja a zöldségeket.

    A tojásos-tejszínes keveréket mindig jól dolgozd össze, így egységesen sül majd meg.

    4

    A zöldségeket (brokkoli, répa, csicseriborsó) oszlasd el egyenletesen a tésztán, majd öntsd rá a tojásos keveréket. A tetejére helyezd el a félbevágott koktélparadicsomokat és szórd meg petrezselyemmel.

    A paradicsomot vágott felével felfelé helyezd a pitére, így szebben sül meg.

    5

    Süsd az előmelegített sütőben kb. 30 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és a töltelék megdermed.

    Sütés után pihentesd 10 percig, így könnyebben szeletelhető lesz.