Házi sült póréhagymás sütemények világos tányéron tálalva, aranybarnára sütve

Prebiotikus házi póréhagyma sütemény

A zöldséges sós sütemények évtizedek óta különleges helyet foglalnak el a reformkonyhák világában. Ez a recept a klasszikus zöldséges muffinok inspirációjára készült, azonban a póréhagymát emeli a középpontba – egy különleges, prebiotikus összetevőt, amely kellemes édességet és textúrát ad a süteménynek. A zabpehely és a tönkölyliszt nemcsak rosttal gazdagítják az ételt, de szaftosságot is biztosítanak. A kókusztej pedig krémes állagot eredményez, teljesen növényi alapon. Ahogy a sütemény sül a sütőben, a póréhagyma édeskés illata belengi a konyhát – ideális reggelire, piknikre vagy akár vendégvárónak is. Nemcsak finom, hanem tápláló választás azoknak, akik szeretnének egészségesebben étkezni anélkül, hogy lemondanának a sós falatok élvezetéről.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g Finom zabpehely
100 g Kókuszolaj (szilárd)
2 db Póréhagyma
200 ml Kókusztej
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés vízzel vagy gőz felett 6-7 percig pároljuk, amíg megpuhul, de még tartja az alakját.

    A póréhagymát ne pirítsd, csak párold – így megmarad a zöld színe és enyhe édessége.

    2

    Egy tálban összekeverjük a tönkölylisztet, zabpelyhet, sütőport, sót, borsot és szerecsendiót. Hozzáadjuk a szilárd kókuszolajat, és kézzel morzsás állagúra dolgozzuk.

    A kókuszolaj legyen hideg – így jobban morzsásodik, és omlósabb lesz a sütemény.

    3

    A kókusztejet lassan hozzáöntjük a száraz keverékhez, majd hozzáadjuk a párolt póréhagymát is. Egy sűrű, formázható masszát kapunk.

    Ne keverd túl a tésztát – elég, ha éppen összeáll, így légiesebb marad a végeredmény.

    4

    A masszát egy szilikonos muffinformába vagy kiolajozott tepsibe adagoljuk, és előmelegített sütőben 180°C-on 25–30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

    Tűpróbával ellenőrizd a sütemény állagát – ha nem ragad tészta a tűre, elkészült.

    5

    A sütés után 10 percet pihentetjük, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk, akár salátával vagy mártogatóssal kísérve.

    A pihentetés segít, hogy szeletelésnél ne morzsálódjon szét – szebb lesz a tálalás.