Krémes póréhagymás-gombás leves tálalva, friss gombaszeletekkel díszítve

Prebiotikus póréhagyma-gomba levestál

A póréhagyma a római kor óta kedvelt zöldség Európában, különösen Franciaország és Anglia konyháiban. A gombák, mint prebiotikus rostok forrásai, az utóbbi évtizedben váltak népszerűvé a tudatos táplálkozásban. Ez a leves ötvözi a hagyományos alapanyagokat és a modern funkcionális táplálkozást: gyengéden párolt póréhagyma, pirított gomba, selymes kókusztej és melengető fűszerek egyensúlya jellemzi. A titok abban rejlik, hogy a póréhagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk, így édessége kiemelkedik. A leves minden kanalával melegség árad szét – ideális választás hűvösebb napokra vagy regeneráló étkezéshez. Képzeld el, ahogy a gomba és póréhagyma illata megtölti a konyhát, miközben a leves lassan rotyog. Ez az étel egyszerre táplál, megnyugtat és támogatja az emésztést – egy igazi öngondoskodó fogás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Póréhagyma
300 g Csiperkegomba
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
750 ml Zöldségalaplé
200 ml Kókusztej
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
0.25 tk. Őrölt fehér bors
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát alaposan megmossuk, majd karikákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, a fokhagymát áttörjük vagy finomra reszeljük.

    A póréhagyma zöld része is használható, csak ügyelj rá, hogy jól át legyen mosva, mert gyakran földes!

    2

    Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a póréhagymát. Közepes lángon dinszteljük 5-6 percig, amíg megpuhul és kissé karamellizálódik.

    A lassú párolás kihozza a póréhagyma édességét, ne kapkodjunk vele!

    3

    Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, majd további 5 percig pirítjuk, amíg a gomba levet enged és kissé összeesik.

    A gombát ne sózd meg az elején, különben túl sok levet enged, és inkább fő, mint pirul!

    4

    Felöntjük a zöldségalaplével, majd hozzáadjuk a sót, fehér borsot és a szerecsendiót. Felforraljuk, majd közepes lángon főzzük 10 percig.

    Ha intenzívebb ízt szeretnél, használj házi zöldségalaplevet vagy sűrített alaplé pasztát.

    5

    Hozzáöntjük a kókusztejet, majd további 5 percig főzzük, de már nem forraljuk, hogy a kókusztej ne csapódjon ki.

    A kókusztejet mindig a főzés vége felé add hozzá, így selymesebb marad az állaga!

    6

    A levest levesszük a tűzről, majd botmixerrel részben pürésítjük – hagyjunk benne gombadarabokat is a textúra kedvéért. Melegen tálaljuk.

    Ha nincs botmixer, merj ki a levesből egy részletet, turmixold le, majd öntsd vissza – így is működik!