Krémes állagú póréhagymás pesto világos tálban, pirított magokkal és olívaolajjal meglocsolva

Prebiotikus póréhagymá-pesto

A pesto hagyományosan bazsalikommal és fenyőmaggal készül, azonban a növényi alapú reformkonyhák világában egyre népszerűbbek az újragondolt, prebiotikus változatok. Ez a recept a póréhagymát helyezi a középpontba, amely nemcsak ízében különleges, hanem rostokban is gazdag – segít támogatni az egészséges bélflórát. A napraforgómag finoman pirítva kiváló alternatívája a klasszikus olajos magvaknak, míg az olívaolaj és citromlé friss, mediterrán karaktert adnak a szósznak. Ahogy a pesto készül, az enyhén pirított magvak és a fokhagyma illata keveredik a friss póréhagymával – egy egyszerű, mégis különleges konyhai élmény. Tésztára kanalazva, szendvicsbe kenve vagy akár zöldségek mellé mártogatósként is tökéletes választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 15 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Póréhagyma (fehér része)
100 ml Olívaolaj
50 g Napraforgómag
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymák fehér részét felkarikázzuk és kevés vízben vagy gőz felett 4-5 perc alatt megpároljuk, míg megpuhul, de nem barnul meg.

    Ne főzd túl a póréhagymát – épp csak puhuljon meg, így megőrzi az enyhén édeskés aromáját.

    2

    A napraforgómagot egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, gyakran kevergetve, hogy enyhén aranybarna színt kapjon.

    Amint a magok illatozni kezdenek és pattogni hallod őket, készen is vannak – ne hagyd tovább pirulni, mert megkeseredhetnek.

    3

    A párolt póréhagymát, pirított magokat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot és az olívaolaj felét aprítógépbe tesszük, majd simára turmixoljuk.

    A turmixolást szakaszosan végezd, hogy az olaj ne melegedjen túl – így friss marad az íz!

    4

    Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék olívaolajat, amíg krémes állagú pestót kapunk. Kóstolás után ízesítjük, ha szükséges.

    Ha sűrűnek találod, adj hozzá még egy kevés citromlevet vagy olívaolajat – így könnyebben kenhetővé válik.

    5

    A kész pestót steril, zárható üvegbe töltjük, hűtőben 1 hétig eláll. Használható tésztákhoz, szendvicsekhez vagy mártogatósként.

    Minden használat után simítsd el a felszínét és önts rá vékony réteg olívaolajat – így tovább friss marad!