A póréhagymák fehér részét felkarikázzuk és kevés vízben vagy gőz felett 4-5 perc alatt megpároljuk, míg megpuhul, de nem barnul meg.
Ne főzd túl a póréhagymát – épp csak puhuljon meg, így megőrzi az enyhén édeskés aromáját.
A napraforgómagot egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, gyakran kevergetve, hogy enyhén aranybarna színt kapjon.
Amint a magok illatozni kezdenek és pattogni hallod őket, készen is vannak – ne hagyd tovább pirulni, mert megkeseredhetnek.
A párolt póréhagymát, pirított magokat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot és az olívaolaj felét aprítógépbe tesszük, majd simára turmixoljuk.
A turmixolást szakaszosan végezd, hogy az olaj ne melegedjen túl – így friss marad az íz!
Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék olívaolajat, amíg krémes állagú pestót kapunk. Kóstolás után ízesítjük, ha szükséges.
Ha sűrűnek találod, adj hozzá még egy kevés citromlevet vagy olívaolajat – így könnyebben kenhetővé válik.
A kész pestót steril, zárható üvegbe töltjük, hűtőben 1 hétig eláll. Használható tésztákhoz, szendvicsekhez vagy mártogatósként.
Minden használat után simítsd el a felszínét és önts rá vékony réteg olívaolajat – így tovább friss marad!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.