Póréhagymás zöldségburger buciban, friss salátával és zöldségpogácsával tálalva

Prebiotikus póréhagymá-zöldségburger

A hamburger fogalma régóta jelen van az étkezési kultúránkban, ám a modern reformkonyha új irányt mutat – a növényi alapú, prebiotikus változatokkal. Ez a póréhagymás zöldségburger a klasszikus ízvilágot ötvözi az egészséges összetevőkkel: rostban gazdag csicseriborsó, friss sárgarépa és cukkini adják a laktató, mégis könnyed pogácsa alapját. A póréhagyma kellemes édességet visz az ízbe, amit a fokhagyma és kömény remekül kiegészít. Ahogy a burger sül a sütőben, ropogós kéreg alakul ki, belül pedig szaftos marad – tökéletes állag és ízharmónia. Ez a recept tökéletes alternatíva húsmentes napokra, baráti grillezésre vagy akár ebédre is, amikor valami táplálóra és különlegesre vágyunk.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
1 db Póréhagyma
1 db Sárgarépa
1 db Cukkini
200 g Főtt csicseriborsó
50 g Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát és cukkinit lereszeljük, majd kevés olívaolajon serpenyőben 5-6 perc alatt megpároljuk őket.

    Reszelés után a cukkinit sózd meg és hagyd 5 percig állni, majd nyomkodd ki – így nem áztatja el a masszát.

    2

    A főtt csicseriborsót villával vagy aprítógéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket, zsemlemorzsát, áttört fokhagymát, fűszereket és alaposan összedolgozzuk.

    Ha túl nedves a keverék, adj még zsemlemorzsát; ha túl száraz, egy kevés olívaolajat vagy vizet.

    3

    A masszából 4 egyforma méretű pogácsát formázunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a pogácsákat elhelyezzük rajta.

    A pogácsák tetejét enyhén lapítsd le, hogy egyenletesen átsüljenek.

    4

    Előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük, félidőben óvatosan megfordítva, hogy mindkét oldaluk aranybarna legyen.

    A megfordítást óvatosan spatulával végezd, mert a zöldségpogácsák kezdetben még lágyak lehetnek.

    5

    A kész zöldségburgereket teljes kiőrlésű buciba téve, friss salátával és szószokkal tálaljuk.

    Tálaláshoz használj hummuszt, joghurtos szószt vagy póréhagymás pestót a még intenzívebb ízért.