Krémes póréhagymás-fokhagymás pite szeletek aranybarnára sütve, világos tányéron tálalva

Prebiotikus póréhagymás-krémes fokhagymás pite

A sós piték évszázadok óta a paraszti és városi konyhák alapételei – egyszerű tésztás fogások, amelyek sokféle zöldséggel és töltelékkel gazdagíthatók. Ez a modern, prebiotikus változat a póréhagyma és fokhagyma kombinációjára épül, amely nemcsak mély és karakteres ízt ad, hanem az emésztés támogatásában is fontos szerepet játszik. A kókusztejes krém selymessé és különlegessé teszi a tölteléket, míg a teljes kiőrlésű tészta rostokban gazdag és laktató. Ahogy a pite sül a sütőben, a fokhagyma és póréhagyma illata megtölti a konyhát, felidézve a házias konyha melegségét. Ez az étel tökéletes egy kiadós hétköznapi vacsorára vagy akár egy könnyed vendégváró fogásnak is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 55 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Kókuszolaj (szilárd)
50 ml Víz
0.5 tk.
2 db Póréhagyma
3 gerezd Fokhagyma
200 ml Kókusztej
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
0.25 tk. Őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A pitetésztához a lisztet, szilárd kókuszolajat, vizet és sót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 20 percre.

    A tésztát ne gyúrd túl sokáig, mert akkor morzsálódó lesz – épphogy összeálljon!

    2

    Közben a póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk, a fokhagymát szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon 5-6 percig pároljuk őket, míg megpuhulnak.

    A póréhagymát alacsony lángon, lassan párold, így lesz igazán édes és krémes.

    3

    Hozzáöntjük a kókusztejet, megszórjuk szerecsendióval, borssal, majd 5 percig kis lángon főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.

    A sűrűbb textúrához hagyd a kókusztejes keveréket fedő nélkül főni, hogy a nedvesség elpárologjon.

    4

    A pitetésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, piteformába igazítjuk, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 10 percig elősütjük.

    Süsd elő a tésztát, hogy ne ázzon el a töltelék alatt – használj nehezéket, pl. száraz babot!

    5

    A félig sült tésztába öntjük a póréhagymás-fokhagymás keveréket, és további 20 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

    A pite tetejét sütés után 5 percig pihentesd, így könnyebb lesz szeletelni és szebben tartja a formáját.