Rétegezett póréhagymás-paprikás rakott étel barna rizzsel, világos tálban tálalva

Prebiotikus póréhagymás-paprikás rakott étel

A rakott ételek a magyar és közép-európai konyha hagyományos elemei közé tartoznak, amelyek gazdag textúrájukkal és rétegzett szerkezetükkel kiválóan ötvözik az ízeket. Ebben a modern, prebiotikus változatban a póréhagyma és a piros kaliforniai paprika adják a fő karaktert, míg a barna rizs rostokban gazdag alapként szolgál. A kókusztejes-fűszeres ragu selymesen vonja be a zöldségeket, miközben a sütés során az ízek tökéletesen összeérnek. Ahogy a rakott étel sül a sütőben, fokhagymás és paprikás illatok töltik be a konyhát – ez az étel egyszerre otthonos, egészséges és tápláló. Ideális választás családi ebédre vagy vacsorára, de akár ételhordóban másnap is tökéletes marad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Póréhagyma
2 db Piros kaliforniai paprika
200 g Főtt barna rizs
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
150 ml Kókusztej
1 tk. Őrölt fűszerpaprika
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A kaliforniai paprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékony csíkokra szeleteljük. A fokhagymát áttörjük.

    A paprika könnyebb szeleteléséhez először hosszában vágd félbe, majd vágd ki a magházat, így nem csúszik el vágás közben.

    2

    Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a póréhagymát és fokhagymát, és 4-5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a paprikát, és további 5 percig sütjük.

    A paprikát közepes lángon pirítsd, hogy enyhén karamellizálódjon – ez mélyebb ízt ad az ételnek.

    3

    Hozzákeverjük az őrölt fűszerpaprikát, sót, borsot, majd felöntjük a kókusztejjel. Lassú tűzön 5-6 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.

    A fűszerpaprikát csak akkor add hozzá, ha már kevered benne a zöldségeket, nehogy megégjen a zsiradékon.

    4

    Egy hőálló tál aljára egy réteg főtt rizst terítünk, rákanalazzuk a póréhagymás-paprikás ragut, majd újra rizs és újra ragu következik. A tetejére ragu kerüljön.

    A rétegezést egyenletesen végezd, így minden falatban lesz rizs és zöldség is – ez javítja a textúra élményt.

    5

    A rakott ételt 180°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd 5 percet pihentetjük. Melegen tálaljuk.

    A pihentetés során a nedvesség jobban eloszlik az ételben – így könnyebben szeletelhető lesz.