PĂłrĂ©hagymĂĄs-szilvĂĄs pite szeletek tĂĄlalva, rusztikus teljes kiƑrlĂ©sƱ tĂ©sztĂĄval

Prebiotikus póréhagymås-szilvås pite

A pite törtĂ©nete egĂ©szen a közĂ©pkorig nyĂșlik vissza, amikor az Ă©des Ă©s sĂłs töltelĂ©kek kombinĂĄlĂĄsa mĂĄr akkor is nĂ©pszerƱ volt EurĂłpa több rĂ©szĂ©n. Ez a modern vĂĄltozat a prebiotikus Ă©trendet követi, ahol a hagymafĂ©lĂ©k – kĂŒlönösen a pĂłrĂ©hagyma – fontos szerepet jĂĄtszanak az egĂ©szsĂ©ges bĂ©lflĂłra fenntartĂĄsĂĄban. A szilva termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge Ă©s rosttartalma harmonikusan egĂ©szĂ­ti ki a hagyma enyhĂ©n karamellizĂĄlt Ă­zĂ©t. A teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztbƑl kĂ©szĂŒlt, kĂłkuszzsĂ­rral omlĂłssĂĄ tett tĂ©szta remekĂŒl passzol ehhez a kĂŒlönleges Ă­zkombinĂĄciĂłhoz. KĂ©pzeld el, ahogy a sĂŒtƑbƑl kiĂĄradĂł szilvĂĄs-hagymĂĄs illat belengi a konyhĂĄt – ez az Ă©tel egyszerre komfortos, modern Ă©s egĂ©szsĂ©gtudatos. TökĂ©letes egy könnyƱ ebĂ©dhez, dĂ©lutĂĄni vendĂ©gvĂĄrĂĄshoz vagy piknikre is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra 5 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 250 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt
⭕ 100 g Kókuszzsír
⭕ 50 ml Hideg víz
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 2 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 200 g Szilva
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 ek. Balzsamecet
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 0.25 tk. Frissen Ƒrölt fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet Ă©s a sĂłt keverd össze egy tĂĄlban, majd morzsold el benne a hideg kĂłkuszzsĂ­rt. EzutĂĄn add hozzĂĄ fokozatosan a hideg vizet, Ă©s gyĂșrd össze, mĂ­g egynemƱ, formĂĄzhatĂł tĂ©sztĂĄt kapsz. Csomagold be Ă©s tedd hƱtƑbe 30 percre.

    A hideg zsiradĂ©k Ă©s vĂ­z segĂ­tenek abban, hogy a tĂ©szta omlĂłs maradjon – ne dolgozd tĂșl!

    2

    A pĂłrĂ©hagymĂĄt Ă©s a vöröshagymĂĄt vĂ©konyan felszeleteljĂŒk, a szilvĂĄt kimagozzuk Ă©s cikkekre vĂĄgjuk. Egy serpenyƑben az olĂ­vaolajon közepes lĂĄngon 8-10 percig pĂĄroljuk a hagymĂĄkat, majd hozzĂĄadjuk a balzsamecetet Ă©s pĂĄr percig karamellizĂĄljuk.

    A balzsamecet savassĂĄga kiegyensĂșlyozza a szilva Ă©dessĂ©gĂ©t – ne hagyd ki!

    3

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a pihentetett tĂ©sztĂĄt kb. 3-4 mm vastagsĂĄgĂșra, majd tedd egy sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire. KözepĂ©re halmozd a hagymĂĄs keverĂ©ket Ă©s a szilvĂĄt, a szĂ©lĂ©t hagyd ĂŒresen.

    Hagyd meg a szélét legalåbb 4 cm szélesen, hogy vissza tudd hajtani majd a töltelék köré.

    4

    A tĂ©szta szĂ©lĂ©t hajtsd vissza a töltelĂ©kre Ășgy, hogy kör alakban befedje rĂ©szben, de közĂ©pen lĂĄtszĂłdjon a töltelĂ©k. SzĂłrd meg frissen Ƒrölt fekete borssal.

    MinĂ©l rusztikusabb a forma, annĂĄl jobban mutat majd – nem kell szabĂĄlyos kör alak!

    5

    180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben sĂŒsd 35-40 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarna Ă©s ropogĂłs, a szilva pedig megpuhul Ă©s kissĂ© karamellizĂĄlĂłdik.

    Ha sĂŒtĂ©s közben tĂșl gyorsan pirul a szĂ©le, fedd le alufĂłliĂĄval az utolsĂł 10 percre!