Friss túrós zöldséges lecsó tálalva, világos tálban, paprika, cukkini és paradicsom darabokkal

Prebiotikus túrós zöldséges lecsó

A lecsó a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb nyári étele, amely egyszerűsége ellenére számtalan variációban elkészíthető. A klasszikus változat zsiradékon, hagymával indul, és főként paprikát és paradicsomot tartalmaz. Ebben a modern, prebiotikus változatban a póréhagyma és a cukkini is helyet kapott, amely nemcsak új textúrát, hanem extra rostokat is biztosít. A túró frissességet és fehérjét ad a fogáshoz, amit a főzés után, melegen érdemes belekeverni, hogy ne váljon szemcséssé. Képzeld el, ahogy a paprikás-fokhagymás illat lassan betölti a konyhát, majd az utolsó lépésként hozzákevert túró krémesíti az egész ételt – így válik belőle egy könnyű, mégis tápláló nyári főétel, amit akár kenyér nélkül is jóízűen elfogyaszthatsz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Paprika (piros és zöld vegyesen)
300 g Paradicsom
200 g Cukkini
1 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 g Zsírszegény túró
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Őrölt pirospaprika
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikát, paradicsomot, cukkinit megmossuk, a paprikát és cukkinit karikákra, a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A póréhagymát karikázzuk, a fokhagymát áttörjük.

    A paradicsom héját könnyen lehúzhatod, ha előtte forró vízbe mártod 20 másodpercre.

    2

    Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd megpároljuk rajta a póréhagymát 3-4 percig, ezután hozzáadjuk a fokhagymát és 30 másodpercig pirítjuk.

    A póréhagymát ne süsd túl, különben elveszíti édeskés aromáját – csak üvegesedésig párold!

    3

    Hozzáadjuk a paprikát és cukkinit, megszórjuk őrölt pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig pirítjuk közepes lángon, időnként megkeverve.

    A fűszereket a zöldségek után add hozzá, hogy ne égjenek meg a forró olajon!

    4

    Beletesszük a paradicsomot, alacsony lángon lefedve főzzük 10-15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem esnek szét teljesen.

    A paradicsom leve elegendő nedvességet ad, de ha szükséges, adj hozzá 2-3 evőkanál vizet.

    5

    Amikor a lecsó elkészült, levesszük a tűzről, majd még melegen belekeverjük a túrót. Azonnal tálaljuk friss kenyérrel vagy magában.

    A túrót ne főzd bele, csak keverd el melegen – így megőrzi krémes állagát és friss ízét!