Prebiotikus zöldséges rizottó tálalva barna rizzsel, répával, cukkinivel és zöldborsóval

Prebiotikus zöldséges rizottó

A rizottó eredetileg Olaszországból származik, ahol a krémes, gazdag állag eléréséhez általában arborio rizst használnak. A mi prebiotikus változatunk viszont barna rizzsel készül, ami lassabban fő, de sokkal több rostot és tápanyagot tartalmaz. A friss zöldségek nemcsak színt, hanem vitamint és textúrát is adnak az ételhez, így válik belőle egy igazi egészséges főfogás. Ahogy a rizs lassan felszívja az ízletes alaplevet, a konyhát betölti a zöldségek és fűszerek illata. A krémes állag a folyamatos keveréstől és a fokozatos folyadék hozzáadásától alakul ki – ez a rizottó egyik legfontosabb titka. Technikai tanács: a barna rizshez több idő és türelem kell, de megéri – a végeredmény táplálóbb és még ízesebb lesz. Tökéletes választás hétköznapi vacsorához, de akár ünnepi asztalra is méltó egy kis extra zöldfűszerrel vagy pirított magvakkal kiegészítve.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Barna rizs
100 g Sárgarépa
100 g Zöldborsó
100 g Cukkini
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
700 ml Zöldségalaplé
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Őrölt bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A barna rizst áztasd be hideg vízbe legalább 30 percre, majd szűrd le. Ezután tedd félre, míg előkészíted a zöldségeket.

    Az áztatás segít a rizs gyorsabb és egyenletesebb puhulásában – ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra, a répát karikázd, a cukkinit kockázd fel. A zöldborsót fagyasztott állapotban is használhatod.

    A zöldségeket hasonló méretűre vágd, hogy egyenletesen puhuljanak meg.

    3

    Egy mélyebb serpenyőben hevíts olívaolajat, majd dinszteld meg a hagymát és fokhagymát. Add hozzá a rizst, kevergetve pirítsd 1-2 percig, amíg kissé átlátszóvá válik.

    A rizs enyhe pirítása elősegíti, hogy szebb állagú legyen a kész ételben.

    4

    Kezdd el adagolni a meleg zöldségalaplevet kanalanként a rizshez. Minden egyes adag után kevergesd, és várd meg, amíg a folyadékot beszívja, mielőtt újabb adagot öntesz hozzá.

    A lassú főzés és a folyamatos keverés a krémes rizottó titka – ne siesd el!

    5

    Kb. 10 perc után add hozzá a répát, majd újabb 5 perc múlva a zöldborsót és cukkinit. Főzd tovább együtt még 10-15 percig, amíg minden megpuhul és a rizs pergős, de krémes lesz.

    Ha elfogyott az alaplé, de a rizs még nem puha, használj meleg vizet a további hígításhoz.

    6

    Amikor elkészült, ízesítsd sóval, borssal, majd tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel.

    Tálalás előtt lefedve hagyd 5 percig pihenni – ez segíti az ízek összeérését.