Probiotikus alacsony zsírtartalmú joghurt fehér tálban, selymes állaggal

Probiotikus Alacsony zsírtartalmú joghurt

A joghurtkészítés története több ezer évre nyúlik vissza, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia területeiről ered. Az alacsony zsírtartalmú változatok azonban csak az egészségtudatos életmód térhódításával váltak népszerűvé a 20. század közepétől. Technikai tipp: a sűrű, selymes joghurt elérésének kulcsa a pontos hőmérsékletszabályozás és a hosszú pihentetési idő. A tej melegítése során a konyhát kellemesen édeskés illat tölti meg, amit a fermentáció folyamata még intenzívebbé tesz. Képzeld el, ahogy egy hideg reggelen kinyitsz egy doboz saját készítésű, friss, lágy joghurtot, amely tökéletes alap bármilyen egészséges reggelihez. Ez a joghurt tökéletes választás fogyókúrázók, sportolók, vagy egyszerűen egészségesen étkezni vágyók számára. Ízesítheted mézzel, friss bogyós gyümölcsökkel, vagy akár pirított magvakkal is, így változatos, mégis természetes reggeliket varázsolhatsz belőle nap mint nap.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1000 ml Alacsony zsírtartalmú tehéntej
2 ek. Natúr élőflórás alacsony zsírtartalmú joghurt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sterilizáld az összes eszközt, amellyel dolgozni fogsz (pl. edény, keverőkanál, fedő). Forró vízzel alaposan öblítsd át, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát.

    Mindig steril eszközökkel dolgozz, különben a joghurt könnyen megromolhat!

    2

    Öntsd az alacsony zsírtartalmú tejet egy edénybe, és melegítsd 82-85°C-ra, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a leégést.

    Használj konyhai hőmérőt a pontos hőfok méréséhez – ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez!

    3

    Miután elérted a kívánt hőmérsékletet, vedd le az edényt a tűzről, és hagyd visszahűlni 43-45°C-ra, ami ideális a joghurtkultúra szaporodásához.

    Ha gyorsítani szeretnéd a hűtést, hideg vízfürdőbe állíthatod az edényt, de figyelj, nehogy túl lehűljön!

    4

    Egy kis tálban keverd el a két evőkanál natúr élőflórás joghurtot egy kevés langyos tejjel, majd öntsd vissza a teljes tejmennyiségbe, és keverd össze alaposan.

    A fokozatos hőkiegyenlítés segít megőrizni a joghurtkultúra épségét!

    5

    Fedd le az edényt egy tiszta konyharuhával vagy lazán illeszkedő fedővel, és helyezd langyos helyre 8-10 órára fermentálódni.

    Ha hideg a környezet, használd a sütőt csak a világítással bekapcsolva – tökéletes hőmérsékletet biztosít!

    6

    Amikor a joghurt megszilárdult, ha sűrűbb állagot szeretnél, csepegtesd le egy sűrű szövésű ruhán keresztül 2-3 órán át.

    A hosszabb lecsepegtetés krémesebb, görög joghurt jellegű állagot ad.

    7

    A kész joghurtot töltsd tiszta, zárható dobozba, és tárold hűtőszekrényben. Frissességét 5-7 napig megőrzi.

    Friss gyümölcsökkel, mézzel vagy zabpehellyel tálalva még finomabb!