Először sterilizáljuk az összes eszközt, amivel dolgozni fogunk, például egy edényt, habverőt és fedőt. Ehhez forró vízzel öblítsük át őket, hogy minimalizáljuk a szennyeződést.
Mindig tiszta eszközökkel dolgozz, különben a rossz baktériumok elszaporodhatnak a joghurtban!
Öntsük a tejet egy lábasba, majd közepes lángon melegítsük 82-85°C-ra. Ez segít a fehérjeszerkezet átalakításában, ami sűrűbb joghurtot eredményez.
Használj konyhai hőmérőt a pontos hőmérséklet ellenőrzéséhez, így nem kell találgatnod!
Amint a tej eléri a kívánt hőmérsékletet, vedd le a tűzről, és hagyd lehűlni 43-45°C-ra. Ez az optimális hőmérséklet az élőflóra szaporodásához.
Ha gyorsítani szeretnéd a hűtést, helyezd az edényt hideg vízfürdőbe, de figyelj, hogy ne hűtsd túl!
Egy kis tálban keverd el a két evőkanál élőflórás joghurtot egy kevés langyos tejjel, majd öntsd vissza a többi tejbe, és alaposan keverd el.
Ne öntsd közvetlenül a teljes adagot a joghurthoz! A fokozatos hőkiegyenlítés segít megőrizni az élő baktériumkultúrákat.
Fedd le az edényt tiszta konyharuhával vagy lazán illeszkedő fedővel, majd helyezd langyos helyre 8-10 órára. Ez alatt az idő alatt a baktériumok dolgoznak, és átalakítják a tejet sűrű joghurttá.
Télen helyezd a sütőbe csak a lámpát bekapcsolva – tökéletes hőmérsékletet biztosít a fermentációhoz!
Amikor a joghurt megszilárdult, kanalazd át egy sűrű szövésű ruhára vagy szűrőre, hogy a savót lecsöpögtesd. Hagyd hűtőben 2-3 órát, hogy sűrű, krémes görög joghurtot kapj.
Minél tovább hagyod lecsepegni, annál sűrűbb lesz – figyeld az állagot!
A kész görög joghurtot tedd tiszta, zárható dobozba, és tárold hűtőszekrényben. 5-7 napig friss marad.
Ha szeretnéd, ízesítheted egy kevés mézzel vagy friss gyümölcsökkel tálalás előtt!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.