Probiotikus zabkefir üvegben, selymes növényi ital tálalva

Probiotikus Zabkefir

A zabkefir a probiotikus italok modern növényi alternatívája, amely a tejmentes táplálkozást követők körében vált népszerűvé. Eredete a fermentált italok tradíciójához kapcsolódik, ahol a víz kefirgombák növényi alapanyagokkal kombinálva új, egészséges italokat eredményeztek. Technikai tipp: a zabkefir akkor lesz igazán selymes és ízletes, ha szobahőmérsékleten türelmesen fermentálod. Ahogy a zabtej érik, enyhén diós, friss illat tölti meg a konyhát. Képzeld el, ahogy egy pohár hideg, selymes, enyhén szénsavas zabkefirt kortyolsz egy forró napon – tökéletes, frissítő élmény, ami energiával tölt fel. A zabkefir ideális reggelire, könnyű nassoláshoz vagy sportolás utáni felfrissülésként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1000 ml Zabtej
30 g Víz kefirgombák
20 g Nádcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sterilizáld az üvegeket, kanalat és szűrőt forró vízzel, hogy a zabkefir tisztán és biztonságosan fermentálódjon.

    A tiszta eszközök használata kulcsfontosságú a sikeres fermentációhoz!

    2

    Oldd fel a nádcukrot egy kevés langyos zabtejben, majd öntsd hozzá a maradék zabtejet egy nagy, steril edénybe vagy üvegbe.

    Ne használj forró zabtejet, mert az károsíthatja a kefirgombákat.

    3

    Add hozzá a víz kefirgombákat a zabtejhez, majd óvatosan keverd át műanyag vagy fakanállal.

    Mindig fa- vagy műanyag eszközt használj, mert a fém reakcióba léphet a kefirgombákkal!

    4

    Fedd le az edényt egy légáteresztő ruhával vagy papírtörlővel, és rögzítsd gumiszalaggal. Hagyd szobahőmérsékleten erjedni 24-48 órát.

    A hosszabb fermentáció erőteljesebb ízt ad a zabkefirnek.

    5

    Az erjedés után szűrd le a zabkefirt műanyag szűrőn keresztül, a kefirgombákat pedig tedd friss cukros vízbe regenerálódni.

    A zabtej erjedése után gyorsan használd fel a kefirgombákat új adag készítéséhez!

    6

    Az elkészült zabkefirt öntsd tiszta üvegekbe, majd tárold hűtőszekrényben. Hidegen tovább érhet, így még krémesebb lesz.

    Hűtve 5-6 napig friss marad, és enyhén szénsavas állagot is kaphat.

    7

    Fogyasztás előtt rázd fel az üveget, hogy az esetleges ülepedés egyenletesen keveredjen el a zabkefirben.

    Tálalhatod önmagában, vagy turmixok, müzlik alapjaként is felhasználhatod!