Sterilizáld az üvegeket, kanalat és szűrőt forró vízzel, hogy a zabkefir tisztán és biztonságosan fermentálódjon.
A tiszta eszközök használata kulcsfontosságú a sikeres fermentációhoz!
Oldd fel a nádcukrot egy kevés langyos zabtejben, majd öntsd hozzá a maradék zabtejet egy nagy, steril edénybe vagy üvegbe.
Ne használj forró zabtejet, mert az károsíthatja a kefirgombákat.
Add hozzá a víz kefirgombákat a zabtejhez, majd óvatosan keverd át műanyag vagy fakanállal.
Mindig fa- vagy műanyag eszközt használj, mert a fém reakcióba léphet a kefirgombákkal!
Fedd le az edényt egy légáteresztő ruhával vagy papírtörlővel, és rögzítsd gumiszalaggal. Hagyd szobahőmérsékleten erjedni 24-48 órát.
A hosszabb fermentáció erőteljesebb ízt ad a zabkefirnek.
Az erjedés után szűrd le a zabkefirt műanyag szűrőn keresztül, a kefirgombákat pedig tedd friss cukros vízbe regenerálódni.
A zabtej erjedése után gyorsan használd fel a kefirgombákat új adag készítéséhez!
Az elkészült zabkefirt öntsd tiszta üvegekbe, majd tárold hűtőszekrényben. Hidegen tovább érhet, így még krémesebb lesz.
Hűtve 5-6 napig friss marad, és enyhén szénsavas állagot is kaphat.
Fogyasztás előtt rázd fel az üveget, hogy az esetleges ülepedés egyenletesen keveredjen el a zabkefirben.
Tálalhatod önmagában, vagy turmixok, müzlik alapjaként is felhasználhatod!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.