Moss meg minden zöldséget alaposan. A sárgarépát, karalábét, burgonyát és zellert hámozd meg, majd vágd fel egyforma méretű apró kockákra. A póréhagymát karikázd fel vékonyan.
Minél egyenletesebb méretűek a darabok, annál egyenletesebben főnek majd meg – érdemes éles kést használni a szép vágáshoz.
Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a póréhagymát, és párold üvegesre 2-3 perc alatt, hogy az íze édeskés legyen, de ne barnuljon meg.
A póréhagyma könnyen megég, ezért keverd gyakran, és ne használd túl magas hőfokon!
Tedd a lábasba az előkészített sárgarépát, zellert, karalábét és burgonyát is. Kevergetve párold 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak és intenzívebb ízt kapjanak.
A rövid pirítás kihozza a zöldségek természetes édességét, így még ízesebb lesz a leves.
Öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, majd vedd vissza a hőt, és főzd fedő alatt lassú tűzön kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Mindig forrás után vedd vissza a lángot, így a leves megőrzi friss színét és ízét.
Amikor a zöldségek megpuhultak, húzd le a levest a tűzről, és hagyd pár percig hűlni. Ezután keverd hozzá a kefirt folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki.
Soha ne forró leveshez add a kefirt, mert összeugrik – hagyd kicsit hűlni előtte!
Ízesítsd a levest sóval és borssal ízlés szerint. Kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízeken.
A borsot frissen őrölve használd, így intenzívebb aromát kapsz.
Tálaláskor szórd meg friss apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral. Forrón vagy langyosan is fogyasztható.
Ha extra krémességet szeretnél, botmixerrel kissé turmixolhatod a levest, de ne teljesen pépesre!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.