Probiotikus zöldségleves kefirrel tálalva, színes zöldségekkel

Probiotikus Zöldségleves kefirrel

A kefir az egyik legősibb probiotikus ital, amely a Kaukázus vidékein alakult ki, több száz évvel ezelőtt. Az emberek hamar felismerték az erjesztett ital egészségre gyakorolt jótékony hatásait, ezért a kefirt világszerte előszeretettel használták különféle ételekhez. A zöldséglevesek és kefir házassága különösen népszerű volt a 20. században a könnyű, diétás étrendet követők körében. Technikai tipp: Mindig figyelj arra, hogy a kefirt csak kissé lehűlt levesbe keverd, így megőrzöd a probiotikumok jótékony hatását. Ahogy a sárgarépa, zeller és karalábé megfő a frissítő alaplében, az illatuk betölti a konyhát, kellemes otthonos érzést keltve. Ez a leves kiváló választás tavaszi ebédekre, könnyű vacsorákra vagy akár böjti időszakra is, amikor az ember valami frissítőre és egészségesre vágyik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Sárgarépa
150 g Zeller
150 g Karalábé
100 g Póréhagyma
300 g Burgonya
500 ml Kefir
1 l Zöldségalaplé
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Moss meg minden zöldséget alaposan. A sárgarépát, karalábét, burgonyát és zellert hámozd meg, majd vágd fel egyforma méretű apró kockákra. A póréhagymát karikázd fel vékonyan.

    Minél egyenletesebb méretűek a darabok, annál egyenletesebben főnek majd meg – érdemes éles kést használni a szép vágáshoz.

    2

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a póréhagymát, és párold üvegesre 2-3 perc alatt, hogy az íze édeskés legyen, de ne barnuljon meg.

    A póréhagyma könnyen megég, ezért keverd gyakran, és ne használd túl magas hőfokon!

    3

    Tedd a lábasba az előkészített sárgarépát, zellert, karalábét és burgonyát is. Kevergetve párold 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak és intenzívebb ízt kapjanak.

    A rövid pirítás kihozza a zöldségek természetes édességét, így még ízesebb lesz a leves.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, majd vedd vissza a hőt, és főzd fedő alatt lassú tűzön kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Mindig forrás után vedd vissza a lángot, így a leves megőrzi friss színét és ízét.

    5

    Amikor a zöldségek megpuhultak, húzd le a levest a tűzről, és hagyd pár percig hűlni. Ezután keverd hozzá a kefirt folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki.

    Soha ne forró leveshez add a kefirt, mert összeugrik – hagyd kicsit hűlni előtte!

    6

    Ízesítsd a levest sóval és borssal ízlés szerint. Kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízeken.

    A borsot frissen őrölve használd, így intenzívebb aromát kapsz.

    7

    Tálaláskor szórd meg friss apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral. Forrón vagy langyosan is fogyasztható.

    Ha extra krémességet szeretnél, botmixerrel kissé turmixolhatod a levest, de ne teljesen pépesre!