Frissen sült Provence-i Fűszeres Calzone

Provence-i fűszeres calzone

A provence-i konyha híres a friss fűszernövények és a mediterrán zöldségek használatáról. Ez a calzone a klasszikus olasz töltött pizza és a dél-francia ízvilág találkozása, amelyben a provence-i fűszerek és a feta sajt harmonizálnak a pirított zöldségekkel. Tökéletes egy könnyed vacsorára vagy ebédre.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
100 g Feta sajt
100 g Piros kaliforniai paprika
100 g Cukkini
2 tk. Provence-i fűszerkeverék
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és a tészta könnyebb legyen.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezünktől. A túl sok liszt keménnyé teheti a tésztát.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. Meleg helyen gyorsabban kel meg.

    5

    A kaliforniai paprikát és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon a zöldségeket közepes lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a provence-i fűszerkeveréket.

    A zöldségeket ne pirítsuk túl, csak annyira, hogy megpuhuljanak. A fokhagymát a végén adjuk hozzá, hogy ne égjen meg.

    6

    A fetát kisebb darabokra törjük, és a pirított zöldségekhez adjuk, majd hagyjuk kihűlni.

    A fetát ne főzzük, csak hagyjuk, hogy a hő hatására megolvadjon. A tölteléket hagyjuk kihűlni, mielőtt a tésztára tesszük.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor elszakadhat a töltelék súlya alatt.

    8

    A paradicsomszószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz pizzaszószt is.

    9

    A paradicsomos alapra rákanalazzuk a provence-i fűszeres zöldségeket, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát.

    Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata segít a szélek alapos lezárásában, így a töltelék nem fog kifolyni sütés közben.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a tetejére kenve.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyeljük a calzonékat, és ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen és ne folyjon ki azonnal, amikor felvágjuk.