A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és a tészta könnyebb legyen.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezünktől. A túl sok liszt keménnyé teheti a tésztát.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. Meleg helyen gyorsabban kel meg.
A kaliforniai paprikát és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon a zöldségeket közepes lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a provence-i fűszerkeveréket.
A zöldségeket ne pirítsuk túl, csak annyira, hogy megpuhuljanak. A fokhagymát a végén adjuk hozzá, hogy ne égjen meg.
A fetát kisebb darabokra törjük, és a pirított zöldségekhez adjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A fetát ne főzzük, csak hagyjuk, hogy a hő hatására megolvadjon. A tölteléket hagyjuk kihűlni, mielőtt a tésztára tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor elszakadhat a töltelék súlya alatt.
A paradicsomszószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A paradicsomszósz helyett használhatsz pizzaszószt is.
A paradicsomos alapra rákanalazzuk a provence-i fűszeres zöldségeket, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata segít a szélek alapos lezárásában, így a töltelék nem fog kifolyni sütés közben.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a tetejére kenve.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyeljük a calzonékat, és ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen és ne folyjon ki azonnal, amikor felvágjuk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.