Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, hogy aktiválódjon.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hidegben pedig nem aktiválódik megfelelően. A kézmeleg víz az ideális.
Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a sót, a köménymagot és a melaszt.
A melasz adja a pumpernickel jellegzetes sötét színét és édeskés ízét. Ha nincs melaszod, használhatsz helyette mézet vagy juharszirupot is.
Add hozzá az élesztős keveréket a száraz hozzávalókhoz, és alaposan dolgozd össze, amíg ragacsos tésztát nem kapsz.
A rozslisztből készült tészta általában ragacsosabb, mint a búzalisztből készült. Ne adj hozzá túl sok lisztet, különben a kenyér száraz lesz.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen legalább 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
A rozskenyérnek hosszabb kelési időre van szüksége, mint a búzakenyérnek. Légy türelmes!
Egy lisztezett felületen formázd meg a kenyeret, majd helyezd sütőpapírral bélelt formába.
A rozstészta hajlamos ragadni, ezért alaposan lisztezd be a felületet és a kezedet is.
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. A kenyér tetejét kend meg vízzel, hogy ne száradjon ki.
A vízzel való megkenés segít a kenyérnek szép fényesre sülni.
Süsd a kenyeret 2,5-3 órán keresztül alacsony hőfokon, hogy lassan süljön át és megőrizze a sötét, nedves textúráját.
A hosszú sütési idő és az alacsony hőfok biztosítja, hogy a kenyér belül is átsüljön és ne száradjon ki. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hűtsd ki teljesen egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy sajtokkal.
A pumpernickel a legjobb, ha teljesen kihűl, mielőtt felszeleteled. Így könnyebben szeletelhető és az ízei is jobban összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.