Frissen sült pumpernickel rozskenyér

Pumpernickel - Rozskenyér

A pumpernickel egy tradicionális német rozskenyér, amelyet évszázadok óta készítenek Nyugat-Németországban, különösen Észak-Rajna-Vesztfáliában. Eredetileg hosszú sütési idővel készült, hogy megőrizze a nedvességtartalmát, és jellegzetesen sötét színét a karamellizálódott természetes cukroktól nyeri. Az intenzív ízvilága és puha, tömör textúrája miatt tökéletes választás sajtokhoz, vajhoz vagy füstölt húsokhoz. A házi készítésű változat hasonlóan lassan sül, hogy elérje az autentikus ízt és állagot.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 15 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Teljes kiőrlésű rozsliszt
350 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
50 g Melasz
10 g
5 g Köménymag
10 g Étcsokoládé (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, hogy aktiválódjon.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos. Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hidegben pedig nem aktiválódik megfelelően. A kézmeleg víz az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a sót, a köménymagot és a melaszt.

    A melasz adja a pumpernickel jellegzetes sötét színét és édeskés ízét. Ha nincs melaszod, használhatsz helyette mézet vagy juharszirupot is.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket a száraz hozzávalókhoz, és alaposan dolgozd össze, amíg ragacsos tésztát nem kapsz.

    A rozslisztből készült tészta általában ragacsosabb, mint a búzalisztből készült. Ne adj hozzá túl sok lisztet, különben a kenyér száraz lesz.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen legalább 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.

    A rozskenyérnek hosszabb kelési időre van szüksége, mint a búzakenyérnek. Légy türelmes!

    5

    Egy lisztezett felületen formázd meg a kenyeret, majd helyezd sütőpapírral bélelt formába.

    A rozstészta hajlamos ragadni, ezért alaposan lisztezd be a felületet és a kezedet is.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. A kenyér tetejét kend meg vízzel, hogy ne száradjon ki.

    A vízzel való megkenés segít a kenyérnek szép fényesre sülni.

    7

    Süsd a kenyeret 2,5-3 órán keresztül alacsony hőfokon, hogy lassan süljön át és megőrizze a sötét, nedves textúráját.

    A hosszú sütési idő és az alacsony hőfok biztosítja, hogy a kenyér belül is átsüljön és ne száradjon ki. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hűtsd ki teljesen egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy sajtokkal.

    A pumpernickel a legjobb, ha teljesen kihűl, mielőtt felszeleteled. Így könnyebben szeletelhető és az ízei is jobban összeérnek.