SĂŒtƑtökös gyoza aranybarna aljĂș, pĂĄrolt tĂ©sztĂĄval, szĂłjaszĂłsz mellett tĂĄlalva

Pumpkin Gyoza – Ƒszi-tĂ©li kedvenc

A gyoza egy tradicionĂĄlis japĂĄn Ă©tel, amely a kĂ­nai jiaozi ihletĂ©sĂ©re szĂŒletett meg. JapĂĄnban a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn vĂĄlt igazĂĄn nĂ©pszerƱvĂ©, Ă©s mĂĄra az egyik legismertebb utcai fogĂĄs. A sĂŒtƑtökös vĂĄltozat egy modern, szezonĂĄlis ĂșjragondolĂĄsa ennek a klasszikusnak. A tök Ă©dessĂ©ge kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl az umami gazdag szĂłjaszĂłsszal Ă©s a szezĂĄmolaj karakterĂ©vel. Ahogy a fokhagyma Ă©s a gyömbĂ©r elkezdenek pirulni az olajban, az illat azonnal betölti a konyhĂĄt – ilyenkor Ă©rezni igazĂĄn, hogy egy kĂŒlönleges fogĂĄs kĂ©szĂŒl. Technikai tipp: a töltelĂ©k megfelelƑ ĂĄllaga kulcsfontossĂĄgĂș, ne legyen tĂșl vizes, kĂŒlönben ĂĄtĂĄztatja a tĂ©sztĂĄt. Ez a sĂŒtƑtökös gyoza tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs hideg estĂ©ken, vagy akĂĄr ĂŒnnepi alkalmakra is. Ha extra Ă­zre vĂĄgysz, prĂłbĂĄlj meg egy kis chiliolajat vagy miso mĂĄrtogatĂłst mellĂ© kĂ­nĂĄlni!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1040 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g SĂŒtƑtök (pĂŒrĂ©sĂ­tve)
⭕ 150 g Káposzta
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 2 ek. Szójaszósz
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 24 db Gyoza tĂ©sztalap
⭕ 2 ek. Olaj a sĂŒtĂ©shez
⭕ 100 ml Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A sĂŒtƑtököt hĂĄmozd meg, kockĂĄzd fel Ă©s tedd egy tepsire. 200°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben sĂŒsd kb. 25-30 percig, amĂ­g megpuhul. EzutĂĄn egy villĂĄval pĂŒrĂ©sĂ­tsd.

    MinĂ©l kisebb darabokra vĂĄgod a tököt, annĂĄl gyorsabban sĂŒl meg. Ne hasznĂĄlj tĂșl sok olajat, Ă­gy megmarad az Ă©deskĂ©s Ă­z!

    2

    Reszeld le a kĂĄposztĂĄt, aprĂ­tsd fel az ĂșjhagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt. Egy serpenyƑben kevĂ©s szezĂĄmolajon pĂĄrold meg ezeket nĂ©hĂĄny perc alatt, mĂ­g kissĂ© összeesnek.

    Ne pirĂ­tsd tĂșl! Csak annyira pĂĄrold, hogy a zöldsĂ©gek megƑrizzĂ©k frissessĂ©gĂŒket Ă©s egy kis roppanĂĄst.

    3

    Keverd össze a tökpĂŒrĂ©t a pĂĄrolt zöldsĂ©gekkel, majd Ă­zesĂ­tsd szĂłjaszĂłsszal Ă©s egy kevĂ©s frissen Ƒrölt borssal. A töltelĂ©k legyen krĂ©mes, de nem folyĂłs ĂĄllagĂș.

    Ha tĂșl hĂ­g a töltelĂ©k, egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄval sƱrĂ­theted – de Ăłvatosan, nehogy tĂșl sƱrƱ legyen!

    4

    A gyoza tĂ©sztalapokat nedvesĂ­tsd meg a szĂ©leiknĂ©l. Helyezz egy kiskanĂĄl töltelĂ©ket a közepĂŒkre, majd hajtsd fĂ©lbe, Ă©s ujjal csipkĂ©zd be a szĂ©leket, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjanak.

    Dolgozz gyorsan, nehogy kiszåradjon a tésztalap. Nedves konyharuhåval letakarva tårolhatod formåzåsig!

    5

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­ts olajat, majd helyezd bele a gyozĂĄkat. PirĂ­tsd Ƒket 2 percig aranybarnĂĄra az aljukon, majd önts alĂĄ vizet, Ă©s fedd le.

    A vĂ­z azonnal pĂĄrologni kezd, ezĂ©rt gyorsan tedd rĂĄ a fedƑt, nehogy kifröccsenjen!

    6

    PĂĄrold fedƑ alatt kb. 5 percig, mĂ­g a tĂ©szta megpuhul. EzutĂĄn vedd le a fedƑt, Ă©s hagyd, hogy a vĂ­z elpĂĄrologjon, majd mĂ©g 1 percig pirĂ­tsd, hogy az alja Ășjra ropogĂłs legyen.

    Ne mozdĂ­tsd el a gyozĂĄkat pĂĄrolĂĄs alatt – Ă­gy szĂ©p egyenletes kĂ©rget kapsz!