Qurutob fánk közép-ázsiai stílusban tálalva

Qurutob fánk

A Qurutob fánk egy különleges közép-ázsiai étel, amelyet gyakran tejföllel vagy fokhagymás joghurttal tálalnak. A tésztája puha, de kívül enyhén ropogós, így kiválóan illik a krémes szószhoz. Tádzsikisztán és Üzbegisztán területén évszázadok óta fogyasztják, főként ünnepi alkalmakkor vagy családi reggelik részeként. Az élesztős, enyhén édeskés tészta és a sós tejtermék kombinációja harmonikus ízélményt teremt. Ha szereted az autentikus, különleges fánkokat, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
50 g Cukor
5 g
250 ml Langyos tej
50 g Vaj vagy növényi olaj
1 db Tojás
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
200 g Joghurt vagy tejföl (tálaláshoz)
1 gerezd Fokhagyma (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    A tej legyen langyos, ne forró, különben az élesztő nem fog felfutni. A habosodás azt jelzi, hogy az élesztő aktív.

    2

    Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást és az olvasztott vajat vagy növényi olajat. Keverd össze, majd gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánk kemény lesz.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Tedd a tálat egy meleg radiátor közelébe, vagy a sütőbe, ha van rajta kelesztő funkció.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad. A pezsgés azt jelzi, hogy az olaj elég meleg.

    5

    Olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle kis gombócokat, majd óvatosan engedd az olajba.

    Az olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a kezedre.

    6

    Süsd a fánkokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    A folyamatos forgatás biztosítja az egyenletes színt és a tökéletes átsülést.

    7

    A megsült fánkokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen tálald joghurttal vagy tejföllel, opcionálisan fokhagymával ízesítve.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, amikor még meleg és puha.