Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.
A tej legyen langyos, ne forró, különben az élesztő nem fog felfutni. A habosodás azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást és az olvasztott vajat vagy növényi olajat. Keverd össze, majd gyúrd össze egy rugalmas tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánk kemény lesz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Tedd a tálat egy meleg radiátor közelébe, vagy a sütőbe, ha van rajta kelesztő funkció.
Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.
Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad. A pezsgés azt jelzi, hogy az olaj elég meleg.
Olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle kis gombócokat, majd óvatosan engedd az olajba.
Az olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a kezedre.
Süsd a fánkokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.
A folyamatos forgatás biztosítja az egyenletes színt és a tökéletes átsülést.
A megsült fánkokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen tálald joghurttal vagy tejföllel, opcionálisan fokhagymával ízesítve.
Azonnal tálalva a legfinomabb, amikor még meleg és puha.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.