Ragacsos mangós rizs tálalva

Ragacsos mangós rizs

A ragacsos mangós rizs Thaiföld egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje, amelyet gyakran fogyasztanak utcai árusoknál és éttermekben egyaránt. Az édes, selymes kókusztejes rizs és a friss, lédús mangó tökéletes harmóniát alkot, amelyet a pirított szezámmag és a friss menta még különlegesebbé tesz. Képzeld el, ahogy a meleg rizs és a hűsítő mangó egyesül egy falatban, az édes és enyhén sós ízek pedig egyensúlyba kerülnek egymással. Ez az étel nemcsak finom, de gyönyörűen tálalható is, így akár egy különleges alkalomra is ideális desszert.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Ragacsos rizs (glutinous rice)
400 ml Kókusztej
200 ml Víz
50 g Cukor
0.5 tk.
2 db Friss mangó
10 g Pirított szezámmag
5 g Friss menta (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A ragacsos rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt és biztosítja a megfelelő állagot.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ezáltal elkerülheted, hogy a rizs túlságosan ragacsos legyen.

    2

    Áztasd be a rizst legalább 3-4 órára vagy egy éjszakára hideg vízbe, hogy megfelelően megpuhuljon.

    Az áztatás elengedhetetlen a tökéletes állag eléréséhez. Ha nincs időd, legalább 3 órán át áztasd.

    3

    Egy gőzölő edényben vagy bambusz párolóban párold a rizst 25-30 percig, amíg teljesen megpuhul és ragacsos állagot kap.

    A párolás során figyelj arra, hogy a víz ne fogyjon el teljesen. Ha szükséges, pótolj vizet.

    4

    Közben egy kis lábosban melegítsd fel a kókusztejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd keverd el, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ne forrald fel!

    A kókusztejet csak melegítsd, forralni nem szabad, mert akkor elveszíti a krémességét.

    5

    Amikor a rizs elkészült, helyezd egy nagy tálba, és öntsd rá a kókusztejes keveréket. Keverd el alaposan, majd hagyd állni 10-15 percig, hogy a rizs felszívja a kókusztejet.

    A rizsnek idő kell, hogy felszívja a kókusztejet, ezért ne hagyd ki a pihentetést.

    6

    A mangót hámozd meg, szeleteld vékony csíkokra vagy kockákra.

    Válassz érett, de nem túl puha mangót a legjobb ízélmény érdekében.

    7

    Tálaláskor helyezd a kókusztejes ragacsos rizst egy tányérra, mellé a friss mangót, majd szórd meg pirított szezámmaggal. Friss mentával díszítheted.

    A pirított szezámmag és a menta remekül kiegészítik az édes ízeket. Kísérletezz más feltétekkel is, például kókuszchipszel.