A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonya fajtája befolyásolja a gnocchi állagát. A lisztesebb burgonyák (pl. B liszt) jobban alkalmasak a gnocchihoz, mert kevesebb nedvességet tartalmaznak, így kevesebb liszt kell hozzá.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát minél alaposabban törd át, hogy ne maradjanak benne csomók. A kihűtés fontos, mert a meleg burgonya több lisztet igényelne, ami kemény gnocchit eredményezne.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Fokozatosan adagold a lisztet, amíg a tészta összeáll, de ne legyen túl kemény. A túl sok liszt kemény gnocchit eredményez.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A gnocchi formázásához használhatsz gnocchi deszkát is, ha van. A villa mintázat segít a szósznak jobban megtapadni a gnocchin.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchit ne főzd túl, mert széteshet. Amint feljönnek a víz felszínére, azonnal szűrd le őket.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd 2-3 percig, amíg megpuhulnak.
Ügyelj, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
Add hozzá a darálthúst, és pirítsd 5-7 percig, amíg a hús teljesen átsül és enyhén megpirul.
A darálthúst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers.
Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd 2 percig, hogy az alkohol elpárologjon, majd add hozzá a paradicsompürét.
Ha nincs fehérborod, használhatsz egy kevés húslevest is.
Főzd a szószt 10 percig, amíg besűrűsödik, majd add hozzá a friss petrezselymet és borsot ízlés szerint.
A szószt kóstold meg, és ízlés szerint fűszerezd tovább.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a ragus szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
A gnocchit óvatosan keverd, nehogy összetörjön. Ha a szósz túl sűrű, egy kevés főzővízzel hígíthatod.
Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel.
A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például grana padanót. A friss petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például bazsalikomot vagy zsályát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.