Rántott borda aranybarna panírral tálalva

Rántott borda

A rántott borda, vagy ahogy sokan ismerik, rántott hús, a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Az osztrák bécsi szelet mintájára vált népszerűvé, de a magyar verziót gyakran sertéshúsból készítik. Egyszerű elkészíteni, mégis minden alkalomra tökéletes választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Sertésborda
100 g Liszt
2 db Tojás
150 g Zsemlemorzsa
1 csipet
1 csipet Bors
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésbordákat tisztítsd meg, majd egy klopfolóval óvatosan vékonyítsd el. Ügyelj, hogy ne szakítsd át a hús rostjait.

    A bordákat érdemes folpack fólia alatt klopfolni, így elkerülheted a húscafatok szanaszét repülését és a klopfoló tisztítása is egyszerűbb lesz.

    2

    Mindkét oldalát sózd és borsozd a húsnak. Hagyjd pihenni 10-15 percig, hogy az ízek jobban átjárják.

    A sózás előtt kevés fokhagymaporral vagy őrölt köménnyel is ízesítheted a húst, hogy még finomabb legyen.

    3

    Készíts elő három tálat: az elsőbe szórj lisztet, a másodikba verd fel a tojásokat egy csipet sóval, a harmadikba pedig tedd a zsemlemorzsát.

    A zsemlemorzsába keverhetsz egy kevés reszelt parmezánt vagy fűszerpaprikát a különlegesebb ízélményért. A tojásba tehetsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy lazább legyen.

    4

    A húsokat először forgasd meg a lisztben, majd mártsd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. Ügyelj arra, hogy a panír mindenhol egyenletesen fedje a bordát.

    A panírozás során érdemes a lisztet, tojást és zsemlemorzsát egy-egy kézzel használni, így elkerülheted, hogy a kezed összeragadjon.

    5

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes hőfokon. Akkor megfelelő a hőmérséklet, ha egy kis morzsa az olajba dobva azonnal sisteregni kezd.

    Fontos, hogy az olaj eléggé forró legyen, különben a panír megszívja magát olajjal és a rántott hús nem lesz ropogós. Ne használj túl sok olajat, elég ha a bordák feléig ér.

    6

    Süsd a panírozott bordákat az olajban 3-4 percig mindkét oldalon, amíg aranybarnák nem lesznek. Ne zsúfold tele a serpenyőt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen túl gyorsan.

    Ha túl sok bordát teszel egyszerre a serpenyőbe, az olaj lehűl és a hús nem sül ropogósra. Inkább több részletben süsd.

    7

    A kész bordákat szedd ki egy papírtörlővel bélelt tálra, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a rántott hús kevésbé lesz zsíros.

    8

    Tálald melegen, körettel (például burgonyapürével vagy rizibizivel), és friss salátával.

    A rántott borda mellé kínálhatsz tartármártást vagy majonézt is.