Revani kardamommal, sziruppal átitatott grízes sütemény kockákra vágva tálalva

Revani kardamommal ízesítve

A Revani az Oszmán Birodalom korából származó tradicionális keleti sütemény, amelyet ma is előszeretettel készítenek Törökországban, Görögországban és a Közel-Kelet számos országában. A joghurt és búzadara párosítása különösen szaftossá és tartóssá teszi, míg az édes citromos szirup és a kardamom egzotikus ízvilágot ad neki. Amint a szirup átitatja a még langyos süteményt, az egész konyhát betölti a citrom és kardamom meleg, illatos aromája. Képzeld el, ahogy vendégeid az első falat után elcsendesednek – ez az édesség valóban elvarázsol. A sikeres revani titka a megfelelő szirup és tészta arány, valamint a kardamom óvatos használata – csak annyit adj hozzá, hogy elegánsan jelen legyen, de ne uralja az ízeket. Ideális vendégvárónak, ünnepi desszertnek vagy akár délutáni tea mellé is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Búzadara
100 g Liszt
250 g Joghurt
150 g Cukor
3 db Tojás
1 ek. Sütőpor
0.5 tk. Őrölt kardamom
1 tk. Citromhéj (reszelt)
300 ml Víz
200 g Cukor a sziruphoz
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban verd habosra a tojásokat a cukorral, amíg világos és levegős állagú nem lesz. Ez adja a sütemény könnyedségét.

    Használj elektromos habverőt legalább 4-5 percig, így a tészta magasabbra emelkedik majd.

    2

    Add hozzá a joghurtot, majd keverd bele a búzadarát, lisztet, sütőport, őrölt kardamomot és reszelt citromhéjat. Dolgozd össze sima tésztává.

    Ne keverd túl sokáig, csak addig, amíg egynemű – különben a sütemény tömör lesz.

    3

    Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kb. 20x30 cm-es tepsibe, és egyengesd el. Pihentesd 10 percig, hogy a dara kicsit megszívja magát.

    Ha szeretnéd, a tetejére szórhatsz néhány szeletelt mandulát díszítésnek (ha nem allergén).

    4

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a beleszúrt tű tisztán jön ki.

    A sütő végén ne nyisd ki az ajtót hirtelen – hagyd kicsit hűlni résnyire nyitott ajtónál.

    5

    Közben készítsd el a szirupot: forrald össze a vizet a cukorral, majd 10 perc után add hozzá a citromlevet. Főzd még 2 percig, majd hűtsd le.

    A forró süteményre hideg szirupot önts, így jobban magába szívja és szaftosabb lesz.

    6

    Amikor a sütemény megsült, még melegen szeleteld fel, és kanalazd rá a kihűlt szirupot egyenletesen. Hagyd pihenni legalább 1 órát tálalás előtt.

    Ne fedd le azonnal, különben megpuhul a teteje – hagyd szabadon kihűlni.