Revani narancsos sziruppal, aranybarna grízes sütemény szeletelve, friss sziruppal leöntve

Revani narancsos sziruppal

A Revani narancsos sziruppal a klasszikus grízes sütemény citrusos, frissítő változata, amely a török és görög konyha egyik legismertebb édessége. A búzadara lágy, mégis tartalmas textúrát ad, míg a narancsos szirup különösen illik a tésztához, felfrissíti azt. Technikai tipp: a narancs levét mindig frissen facsard, így a természetes ízek és illóolajok intenzívebben jelennek meg. A sütemény ideális választás tavaszi vagy nyári alkalmakra, amikor valami könnyed, mégis telt ízvilágú édességre vágyunk. A szirupos tálalásnak köszönhetően napokig szaftos marad – akár vendégvárónak, akár ünnepi desszertnek is tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Búzadara
100 g Liszt
3 db Tojás
200 g Natúr joghurt
100 g Cukor
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Reszelt narancshéj
250 ml Víz (sziruphoz)
200 g Cukor (sziruphoz)
100 ml Narancslé (frissen facsart)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra. Egy tálban verd habosra a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos állagú nem lesz.

    Ez a lépés könnyű, levegős tésztát biztosít – a habos tojás segíti a kelést sütés közben.

    2

    Add hozzá a joghurtot, az olajat, a reszelt narancshéjat, majd a búzadarát, lisztet és a sütőport. Keverd csomómentesre a tésztát.

    A reszelt narancshéjat friss narancsból készítsd – csak a színes részt használd, a fehér rész keserű.

    3

    Öntsd a masszát kivajazott tepsibe, egyengesd el, és süsd 35–40 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz.

    Ne nyisd ki a sütőt az első 25 percben – így nem esik össze a sütemény.

    4

    Amíg sül, készítsd el a szirupot: forrald fel a vizet a cukorral. Ha oldódott, add hozzá a friss narancslevet, és főzd még 5 percig, majd hagyd kihűlni.

    A narancslé természetes édessége miatt nem kell savanyítani citrommal – de ha pikánsabbra vágysz, 1 tk. citromlé is mehet bele.

    5

    A megsült revani-t hagyd langyosra hűlni, majd kanalazd rá a szirupot egyenletesen. Pihentesd legalább 30 percet, hogy jól beszívódjon.

    Tálalás előtt akár egy éjszakán át is pihenhet – másnapra még szaftosabb és ízletesebb lesz.