Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A felfutott élesztőnek habosnak kell lennie.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón öntsd a tésztához, mert az is elpusztíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. A túl sok liszttől kemény lesz a fánk, a túl kevés liszttől pedig ragacsos.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe 50°C-ra, vagy egy meleg radiátor közelébe.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánk nem lesz elég puha.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés során a fánkok még könnyebbek és levegősebbek lesznek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét süteményhőmérővel ellenőrizheted. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, a fánk megszívja magát olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat fordítsd meg sütés közben, hogy egyenletesen süljenek meg.
Töltsd meg a fánkok belsejét ribizlilekvárral egy habzsák segítségével.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy kiskanalat is a töltéshez. A lekvárt ne töltsd túl, mert kifolyhat sütés közben.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd díszítsd friss ribizliszemekkel.
A porcukrot szitálva egyenletesebben tudod eloszlatni a fánkok tetején.
Tálald frissen, hogy a ribizlis töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A friss fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.