Krémes risengrød friss reszelt gyömbérrel és fahéjjal megszórva

Risengrød gyömbérrel fűszerezve

A risengrød, a klasszikus dán tejberizs, évszázadok óta a téli hónapok kedvenc melegítő fogása. A gyömbér hozzáadása nemcsak modern csavart ad a hagyományos recepthez, de fűszeres melegségével kiválóan illik a tej és rizs párosához. A skandináv konyha mindig is híres volt arról, hogy egyszerű alapanyagokból hoz létre különleges ízélményeket – a friss gyömbér és a fahéj ebben a változatban éppen ezt a harmóniát hozza létre. Technikai tipp: a gyömbért közvetlenül a főzés után add hozzá, hogy ne veszítse el aromáját, de ne is legyen túl nyers. Ez a recept tökéletes választás egy hideg reggelen vagy esti pihenéshez, amikor egy tányér fűszeres, krémes édességre vágysz. Aki szereti az intenzívebb ízeket, némi narancshéjat vagy szerecsendiót is adhat hozzá, de önmagában is tökéletes harmóniát nyújt.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
10 g Friss gyömbér (reszelve)
1 ek. Cukor
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst. Főzd 5 percig közepes lángon, hogy megkezdődjön a puhulás.

    Kevergesd rendszeresen, hogy a rizs ne ragadjon le.

    2

    Öntsd hozzá a tejet, forrald fel újra, majd csökkentsd a hőt, és főzd kis lángon 35-40 percig, gyakran kevergetve, amíg a rizs krémesre fő.

    A tejet fokozatosan öntheted hozzá, ha túl sűrű lenne a kása, még kevés tejjel hígíthatod.

    3

    Add hozzá a sót, a vajat és a cukrot, majd keverd simára. Ez gazdagítja az ízt és segít az állag kialakításában.

    A vajat mindig a végén keverd hozzá, hogy megőrizze aromáját és selymessé tegye a tejberizst.

    4

    Reszeld le a gyömbért, majd keverd a kész risengrødbe. Végül szórd meg kevés fahéjjal a tetejét.

    Ha nem szereted az intenzív csípősséget, kezdj kevesebb gyömbérrel, majd fokozatosan adj hozzá többet.