Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát finomra. Melegítsd fel a csirkehúsleves alaplevet egy lábasban, és tartsd melegen a főzés teljes időtartama alatt.
A meleg alaplé elengedhetetlen a rizottó készítéséhez, mert így a rizs egyenletesen szívja magába a folyadékot.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vaj felét, majd párold üvegesre a hagymát és fokhagymát alacsony lángon.
A hagymát és fokhagymát ne pirítsd meg, csak párold üvegesre, hogy ne égjenek meg és ne keseredjenek meg.
Add hozzá az arborio rizst, és keverd meg pár percig, amíg a szemek kissé áttetszővé válnak. Ez segít a rizottó krémes állagának kialakításában.
Ez a pirítás segít a rizsnek felszívni a folyadékot és krémesebb állagot elérni.
Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd folyamatos keverés mellett, amíg teljesen elpárolog.
A fehérbor ad egy kellemes savanykás ízt a rizottónak. Ha nem használsz bort, helyettesítheted egy kevés citromlével.
Kezdd el adagolni a meleg csirkehúslevest merőkanalanként a rizshez. Minden egyes adag után keverd addig, amíg a rizs magába nem szívja a folyadékot.
A rizottó titka a türelem és a folyamatos keverés. Ne önts egyszerre túl sok levest a rizshez, mert akkor nem lesz krémes az állaga.
Ismételd ezt a folyamatot kb. 18-20 percig, amíg a rizs krémes, de még kissé harapható állagú lesz.
A rizs akkor van kész, ha kívül krémes, belül pedig még egy picit harapható (al dente).
Amikor a rizs elérte a megfelelő állagot, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Ízesítsd sóval és borssal.
A vaj és a parmezán tovább fokozza a rizottó krémességét és ízét. Kóstold meg, és ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Hagyd pihenni 2-3 percig, majd szórd meg frissen aprított petrezselyemmel és tálald azonnal.
A rizottót azonnal tálald, mert hűlés közben veszít a krémességéből.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.