A céklákat hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a felaprított hagymát. Pirítsd 3-4 percig, amíg üveges nem lesz.
A hagyma pirításakor alacsony lángon dolgozz, hogy ne égjen meg, hanem édes, karamellizált ízt kapjon.
A fokhagymát vágd apróra, és add hozzá a hagymához. Pirítsd további 1-2 percig, hogy kiadja az illatát.
Ha nem szereted a túl erős fokhagyma ízt, akkor pirítsd enyhén, hogy ne legyen túl intenzív.
Add hozzá a rizst, és kevergetve pirítsd, amíg a rizsszemek egy kicsit áttetszővé nem válnak.
A rizst mindig folyamatosan keverd, hogy egyenletesen piruljon és ne ragadjon le.
Öntsd rá a fehérbort, és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon, miközben folytatod a keverést.
A fehérbor adja meg a rizottó gazdag ízét, ne hagyd ki, ha lehetséges.
Lassan add hozzá a zöldségalaplé felét, kis adagokban, miközben folytatod a keverést. Amikor az alaplé nagy része felszívódott, add hozzá a maradék alaplevet és folytasd a főzést, amíg a rizs megpuhul (kb. 18-20 perc).
A rizottó akkor lesz tökéletes, ha a rizs krémes, de a szemek még enyhén harapósak.
Amíg a rizottó fő, a céklát tedd egy kisebb serpenyőbe és párold 5-7 percig, amíg kissé megpuhul. Ha szükséges, egy kevés olívaolajat adhatunk hozzá.
Ha szeretnéd, a céklát egy kicsit meg is piríthatod, hogy még intenzívebb ízt kapjon.
Miután a rizs megpuhult, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat, a parmezánt, majd a párolt céklát.
A vaj és a parmezán adja a rizottónak a krémességet és gazdag ízt.
Sózd, borsozd ízlés szerint, majd tálald frissen, szórva egy kis extra parmezánnal.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal szórhatod meg a rizottót, hogy még gazdagabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.