Rizottó céklával, parmezánnal és friss fűszerekkel tálalva

Rizottó céklával

A rizottó Olaszország híres ételének, a risotto-nak a változata, amelyet változatos alapanyagokkal készítenek, de az egyik legnépszerűbb és legegyedibb változata a céklás rizottó. A cékla természetes édessége és földes íze tökéletesen kiegészíti a rizottó krémességét. Az olasz konyha tradicionális rizottóját bárki könnyedén elkészítheti otthon is, és egy egyszerű hozzávaló, mint a cékla, izgalmas új dimenziót ad az ételnek. Tipp: próbáld ki egy pohár fehérborral, hogy még gazdagabb legyen az étkezés.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs (arborio)
2 db Cékla
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
100 ml Fehérbor
750 ml Zöldségalaplé
50 g Parmezán sajt
1 ek. Vaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklákat hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a felaprított hagymát. Pirítsd 3-4 percig, amíg üveges nem lesz.

    A hagyma pirításakor alacsony lángon dolgozz, hogy ne égjen meg, hanem édes, karamellizált ízt kapjon.

    2

    A fokhagymát vágd apróra, és add hozzá a hagymához. Pirítsd további 1-2 percig, hogy kiadja az illatát.

    Ha nem szereted a túl erős fokhagyma ízt, akkor pirítsd enyhén, hogy ne legyen túl intenzív.

    3

    Add hozzá a rizst, és kevergetve pirítsd, amíg a rizsszemek egy kicsit áttetszővé nem válnak.

    A rizst mindig folyamatosan keverd, hogy egyenletesen piruljon és ne ragadjon le.

    4

    Öntsd rá a fehérbort, és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon, miközben folytatod a keverést.

    A fehérbor adja meg a rizottó gazdag ízét, ne hagyd ki, ha lehetséges.

    5

    Lassan add hozzá a zöldségalaplé felét, kis adagokban, miközben folytatod a keverést. Amikor az alaplé nagy része felszívódott, add hozzá a maradék alaplevet és folytasd a főzést, amíg a rizs megpuhul (kb. 18-20 perc).

    A rizottó akkor lesz tökéletes, ha a rizs krémes, de a szemek még enyhén harapósak.

    6

    Amíg a rizottó fő, a céklát tedd egy kisebb serpenyőbe és párold 5-7 percig, amíg kissé megpuhul. Ha szükséges, egy kevés olívaolajat adhatunk hozzá.

    Ha szeretnéd, a céklát egy kicsit meg is piríthatod, hogy még intenzívebb ízt kapjon.

    7

    Miután a rizs megpuhult, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat, a parmezánt, majd a párolt céklát.

    A vaj és a parmezán adja a rizottónak a krémességet és gazdag ízt.

    8

    Sózd, borsozd ízlés szerint, majd tálald frissen, szórva egy kis extra parmezánnal.

    Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal szórhatod meg a rizottót, hogy még gazdagabb legyen.