Kezdjük a rizottó alapanyagok előkészítésével. A vöröshagymát hámozzuk meg és finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk össze. A citromot alaposan mossuk meg, majd reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a levét.
A citromhéjat érdemes jól megmosni, hogy eltávolítsuk a viaszt, ami gyakran rajta marad.
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban melegítsük fel az olívaolajat és a vajat. Ha a vaj felolvadt, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk őket alacsony hőmérsékleten, amíg üvegesek nem lesznek.
Ne hagyjuk, hogy a fokhagyma megégjen, mert akkor keserű lesz. A hagymát alacsonyabb hőmérsékleten pirítsuk, hogy a rizottó íze lágy maradjon.
Miután a hagyma megpuhult, adjuk hozzá az arborio rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg a rizsszemek enyhén átlátszóvá válnak.
Ne hagyjuk, hogy a rizs túlságosan megpiruljon. Az a cél, hogy a rizsszemek a zsiradékban egyenletesen átmelegedjenek.
Öntsük rá a fehérbort, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a bor teljesen elpárologjon.
A fehérbor adja meg a rizottó alap ízét. Ne öntsük túl gyorsan, hagyjuk, hogy a bor elpárologjon, hogy a rizottó íze ne legyen túl savanyú.
Ezután apránként adjuk hozzá a zöldségalaplevet. Minden egyes adag alaplevet addig keverjük, amíg a rizs teljesen fel nem szívja, majd csak ezután adjuk hozzá a következő adag alaplevet.
A legjobb, ha az alaplevet melegítjük, hogy ne hűtsük le a rizottót a folyamatos keverés közben. A folyamatot körülbelül 18-20 percig ismételjük, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén rágós marad.
Amikor a rizottó kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a reszelt parmezánt, a citrom levét és a citromhéjat.
A parmezán hozzáadása előtt érdemes egy kicsit pihenni hagyni a rizottót, hogy a sajt szépen felolvadjon.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.
A rizottó akkor a legfinomabb, ha azonnal tálaljuk, hogy a textúrája megmaradjon. A citrom friss íze emeli a rizottó komplexitását.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.