Rizottó cukkinivel, aranybarnára sült zöldségekkel és reszelt parmezánnal tálalva

Rizottó cukkinivel

A rizottó egy olasz étel, melyet az idők során világszerte kedvelnek. A zöldséges rizottó változata különösen népszerű, mivel egyszerű, de ínycsiklandó. A cukkini, mint fő összetevő, könnyed textúrát és friss ízt ad a fogásnak, miközben a parmezán gazdag íze kerekíti le az ételt. Ez a rizottó gyorsan és könnyedén elkészíthető, mégis különleges ízélményt nyújt, ami ideális választás mind a hétköznapokra, mind a családi étkezésekre.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs
2 db Cukkini
50 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 ml Fehérbor
750 ml Zöldségalaplé
50 g Reszelt parmezán
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukkinit mosd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd apróra vágd.

    A cukkini vágásánál ügyelj arra, hogy egyenletes szeletek legyenek, így minden darab egyformán sül meg.

    2

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. Amikor felolvadt, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd párold őket üvegesre.

    Ne hagyd a hagymát túl sokáig a serpenyőben, hogy ne égjen meg. A fokhagyma hamar megég, ezért figyelj rá, hogy ne hagyd túl sokáig pirulni!

    3

    Ezután add hozzá a cukkinit és pirítsd meg őket közepes hőmérsékleten, amíg a cukkini enyhén megpuhul.

    Ha a cukkinit túl sűrűn teszed a serpenyőbe, akkor nem pirul meg egyenletesen. Hagyj elég helyet a zöldségnek a serpenyőben!

    4

    Tedd hozzá a rizst és kevergesd pár percig, hogy a rizs egy kicsit megpiruljon, és átvegye a zsiradék ízét.

    A rizs pirítása előtt mindig öblítsd le a rizst, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt – így nem fog összeállni a főzés során.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és keverd, amíg a folyadék el nem párolog.

    A bor hozzáadása nemcsak ízt ad, hanem segít abban is, hogy a rizs jobban felszívja a többi folyadékot.

    6

    Fokozatosan adj hozzá a zöldségalapléből, egy merőkanálnyit egyszerre, folyamatos keverés mellett, amíg a rizs megpuhul (kb. 20-25 perc). Mindig csak annyit önts, hogy a rizs éppen csak ellepje a folyadék.

    Ne hagyd abba a keverést! A folyamatos keverés segít a rizottó krémességében.

    7

    Miután a rizs megpuhult, add hozzá a reszelt parmezánt, majd keverd jól össze. Sóval és borssal ízesítsd.

    A parmezán adj hozzá egy kis gazdag, sós ízt, de ha nem szereted, akkor helyettesítheted más típusú sajttal.

    8

    Tálald a rizottót frissen, ízlés szerint díszítheted friss fűszernövényekkel, mint például bazsalikom vagy petrezselyem.

    A friss fűszernövények nemcsak ízesítik, hanem színt is adnak a fogásnak.