A cukkinit mosd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd apróra vágd.
A cukkini vágásánál ügyelj arra, hogy egyenletes szeletek legyenek, így minden darab egyformán sül meg.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. Amikor felolvadt, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd párold őket üvegesre.
Ne hagyd a hagymát túl sokáig a serpenyőben, hogy ne égjen meg. A fokhagyma hamar megég, ezért figyelj rá, hogy ne hagyd túl sokáig pirulni!
Ezután add hozzá a cukkinit és pirítsd meg őket közepes hőmérsékleten, amíg a cukkini enyhén megpuhul.
Ha a cukkinit túl sűrűn teszed a serpenyőbe, akkor nem pirul meg egyenletesen. Hagyj elég helyet a zöldségnek a serpenyőben!
Tedd hozzá a rizst és kevergesd pár percig, hogy a rizs egy kicsit megpiruljon, és átvegye a zsiradék ízét.
A rizs pirítása előtt mindig öblítsd le a rizst, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt – így nem fog összeállni a főzés során.
Öntsd hozzá a fehérbort, és keverd, amíg a folyadék el nem párolog.
A bor hozzáadása nemcsak ízt ad, hanem segít abban is, hogy a rizs jobban felszívja a többi folyadékot.
Fokozatosan adj hozzá a zöldségalapléből, egy merőkanálnyit egyszerre, folyamatos keverés mellett, amíg a rizs megpuhul (kb. 20-25 perc). Mindig csak annyit önts, hogy a rizs éppen csak ellepje a folyadék.
Ne hagyd abba a keverést! A folyamatos keverés segít a rizottó krémességében.
Miután a rizs megpuhult, add hozzá a reszelt parmezánt, majd keverd jól össze. Sóval és borssal ízesítsd.
A parmezán adj hozzá egy kis gazdag, sós ízt, de ha nem szereted, akkor helyettesítheted más típusú sajttal.
Tálald a rizottót frissen, ízlés szerint díszítheted friss fűszernövényekkel, mint például bazsalikom vagy petrezselyem.
A friss fűszernövények nemcsak ízesítik, hanem színt is adnak a fogásnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.