Előkészítésként aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd morzsold szét a kecskesajtot. Reszeld le a parmezánt, és melegítsd fel az alaplevet egy külön lábasban.
A felmelegített alaplé segít fenntartani a főzés egyenletes hőmérsékletét, így nem hűti le a rizst minden adagoláskor.
Egy nagy, vastagfalú serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és párold üvegesre a vöröshagymát alacsony lángon. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd tovább 1 percig.
A lassú, alacsony hőfokon való párolás kihozza a hagyma édességét, így finomabb lesz a rizottó.
Add hozzá az Arborio rizst, keverd át, és pirítsd 2-3 percig, amíg a rizs szemcséi áttetszővé nem válnak.
A pirítás segít kialakítani a rizottóra jellemző krémes textúrát – ne hagyd ki!
Öntsd rá a fehérbort, és folyamatosan kevergetve főzd, amíg teljesen el nem párolog. Ezután kezdd el egyesével adagolni a meleg alaplevet.
Mindig csak annyi alaplevet adj hozzá, amennyit a rizs fel tud szívni – ez biztosítja a krémes állagot.
Folyamatos keverés mellett főzd a rizottót 18-20 percig. Ha a rizs harapható állagú, keverd hozzá a vajat, majd a parmezánt.
A keverést ne hagyd abba, különben a rizs leragadhat, és a textúra sem lesz megfelelő.
Húzd le a serpenyőt a tűzről, és keverd bele a kecskesajtot. Ízesítsd sóval, borssal, majd lefedve pihentesd 2 percig tálalás előtt.
A pihentetés segíti az ízek összeérését és a krémesség fokozását.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.