Krémes sajtos rizottó parmezánnal és pecorino sajttal megszórva tálalva

Rizottó sajttal

A rizottó sajttal az egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb változata ennek az olasz klasszikusnak. Történeti háttér: a sajtokkal gazdagított rizottó az észak-olasz régiókban, főként Piemontban és Lombardiában terjedt el, ahol a helyi sajtok – mint a parmezán és a pecorino – a mindennapi főzés alapanyagai. A rizottóhoz használt sajtok krémes textúrát és mély ízt kölcsönöznek az ételnek. Technikai tanács: a sajtokat csak a főzés legvégén keverd bele, hogy azok megőrizzék ízüket és megfelelően krémesítsék a rizst. Felhasználói élmény: ez a rizottó tökéletes választás lehet egy gyors hétköznapi vacsorához, de különleges alkalmakkor is elegáns fogásként tálalható. Kiegészíthető frissen őrölt borssal, pirított dióval vagy egy kevés friss zöldfűszerrel, mint például petrezselyem vagy snidling.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Arborio rizs
60 g Reszelt parmezán sajt
30 g Reszelt pecorino sajt
50 g Vaj
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
100 ml Száraz fehérbor
1 l Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát aprítsd finomra. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és egy kevés vajat, majd dinszteld meg benne a hagymát, amíg üveges nem lesz.

    Használj alacsony-mérsékelt hőfokot, hogy a hagyma édeskés maradjon és ne égjen meg.

    2

    Add hozzá a rizst, és pirítsd kevergetve, míg kissé áttetsző nem lesz. Ezután öntsd hozzá a fehérbort, és főzd, míg teljesen elpárolog.

    A bor savassága kiegyensúlyozza a sajt zsírosságát – ne hagyd ki!

    3

    Kezdd el fokozatosan hozzáadni a meleg zöldségalaplevet, merőkanalanként. Folyamatos kevergetés mellett várd meg, míg a rizs felszívja a levet, mielőtt újabb adagot öntenél hozzá.

    Mindig meleg alaplevet használj, hogy a főzési hőmérséklet állandó maradjon.

    4

    Amikor a rizs már majdnem kész (al dente), keverd hozzá a maradék vajat és a reszelt sajtokat. Sózd, borsozd ízlés szerint.

    A sajtokat mindig a főzés legvégén add hozzá, hogy krémesen olvadjanak bele, és ne tapadjanak le.

    5

    Fedd le, és pihentesd 1-2 percig, hogy a rizottó teljesen összeérjen, majd azonnal tálald melegen.

    A pihentetés alatt a sajtok és vaj tovább krémesítik a rizottót – ne hagyd ki ezt a lépést!