Krémes rizottó zöldborsóval és parmezán sajttal, fehér tányérban tálalva

Rizottó zöldborsóval

A rizottó zöldborsóval egy tavaszi kedvenc, amely a friss zöldborsó édeskés ízével és az olasz rizottó selymességével nyűgözi le az asztaltársaságot. Történeti háttér: az észak-olasz régiók, különösen Veneto és Lombardia területén már régóta készítenek szezonális rizottókat, és a zöldborsó az egyik leggyakrabban használt hozzávaló tavasszal. Az olasz konyhában a friss, egyszerű, de jól elkészített alapanyagok dominálnak – éppen ezért a zöldborsós rizottó az egyik legkedveltebb változat. Technikai tanács: mindig forró alaplevet használj és folyamatosan keverj – ettől lesz a rizottó igazán krémes. Felhasználói élmény: kiváló választás könnyű ebédre vagy vacsorára, akár egy pohár száraz fehérbor kíséretében. Tálalhatod reszelt parmezánnal vagy egy kevés frissen reszelt citromhéjjal, ami még élénkebbé teszi az ízvilágát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1090 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Arborio rizs
300 g Zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
1 db Vöröshagyma
1 db Fokhagyma
100 ml Száraz fehérbor
1 l Zöldségalaplé
50 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
50 g Parmezán sajt (reszelt)
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítva készítsd elő. A zöldborsót, ha fagyasztott, engedd fel szobahőmérsékleten.

    A zöldborsót ne főzd előre – elég, ha a rizshez keverve puhul meg, így friss és roppanós marad.

    2

    Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd dinszteld meg a vöröshagymát, míg üveges nem lesz. Add hozzá a fokhagymát, és párold együtt további 1 percig.

    Kevergetés közben figyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg – ettől megkeseredhet az étel.

    3

    Add hozzá a rizst, pirítsd kevergetve 2-3 percig, míg kissé áttetsző nem lesz. Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd, míg teljesen elpárolog.

    A rizs pirítása segít a tökéletes rizottó textúra elérésében – ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    Fokozatosan, merőkanalanként adagold hozzá a forró zöldségalaplevet. Mindig csak annyit, amennyit a rizs fel tud szívni, és kevergesd folyamatosan.

    Az állandó keverés segíti a rizs keményítőjének kioldódását, ettől lesz krémes az étel.

    5

    Amikor a rizs már majdnem kész, kb. 15 perc után, add hozzá a zöldborsót, és főzd még 5-6 percig, míg a borsó is megpuhul.

    Ne főzd túl a borsót – a szép zöld szín és enyhén roppanós textúra akkor marad meg, ha a végén adod hozzá.

    6

    Vedd le a serpenyőt a tűzről, keverd bele a vajat és a parmezánt. Hagyd lefedve pihenni 1-2 percet, majd tálald.

    A végső krémesség titka: a pihentetés és a hideg vaj/parmezán bekeverése.