Ropa vieja kubai stĂ­lusban tĂĄlalva

Ropa vieja (kubai marhahĂșs)

A Ropa vieja, amely spanyolul \'rĂ©gi ruhĂĄkat\' jelent, a kubai konyha egyik legismertebb fogĂĄsa. A legenda szerint az Ă©tel egy szegĂ©ny fĂ©rfihoz köthetƑ, aki imĂĄdkozott, hogy az egyszerƱ alapanyagokbĂłl gazdag Ă­zvilĂĄgĂș fogĂĄs szĂŒlessen. Az Ă©tel eredetileg SpanyolorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik, de KubĂĄban vĂĄlt igazĂĄn hĂ­ressĂ©, ahol a marhahĂșst fƱszeres paradicsomos szĂłszban fƑzik meg. Ez az Ă©tel az egyszerƱ, de mĂ©lyen Ă­zes fogĂĄsok tökĂ©letes pĂ©ldĂĄja, amely bĂĄrmilyen alkalomra ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 Ăłra 20 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g MarhahĂșs (lapocka vagy lĂĄbszĂĄr)
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 1 db Piros kaliforniai paprika
⭕ 1 db Zöld kaliforniai paprika
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 100 g ParadicsompĂŒrĂ©
⭕ 400 g Konzerv paradicsom
⭕ 300 ml MarhahĂșs alaplĂ©
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 50 g Olivabogyó
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Ɛrölt fĂŒstölt paprika
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, Ă©s fƑzd a marhahĂșst 2-3 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g teljesen omlĂłs nem lesz. EzutĂĄn szedd ki a hĂșst, Ă©s villĂĄval szĂĄlaira tĂ©pkedd.

    A fƑzĂ©si idƑ fĂŒgg a hĂșs minƑsĂ©gĂ©tƑl. Ha kuktĂĄban fƑzöd, a fƑzĂ©si idƑ jelentƑsen lerövidĂŒl.

    2

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, Ă©s pĂĄrold meg az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt, amĂ­g illatosak lesznek.

    Az olívaolaj extra szƱz legyen a legjobb íz eléréséhez.

    3

    Add hozzå a vékonyra szeletelt piros és zöld kaliforniai paprikåt, és pårold puhåra 5-6 perc alatt.

    A paprikĂĄt ne pĂĄrold tĂșl, mert elveszti a roppanĂłssĂĄgĂĄt Ă©s a szĂ­nĂ©t. Akkor jĂł, ha mĂ©g Ă©ppen egy kicsit ropogĂłs marad.

    4

    Keverd hozzĂĄ a paradicsompĂŒrĂ©t, a konzerv paradicsomot, a marhahĂșs alaplevet, az Ƒrölt kömĂ©nyt, a fĂŒstölt paprikĂĄt, a babĂ©rlevelet, a sĂłt Ă©s a borsot. FƑzd össze 10 percig.

    Ha nincs marhahĂșs alapleved, hasznĂĄlhatsz vizet is, de az alaplĂ© gazdagabb Ă­zt ad.

    5

    Add hozzĂĄ a szĂĄlaira tĂ©pkedett marhahĂșst, Ă©s keverd jĂłl össze. LassĂș tƱzön fƑzd tovĂĄbbi 20-30 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    MinĂ©l tovĂĄbb fƑzöd, annĂĄl finomabb lesz, mert az Ă­zek jobban összeĂ©rnek.

    6

    TĂĄlalĂĄs elƑtt keverd hozzĂĄ az olĂ­vabogyĂłkat, Ă©s frissen vĂĄgott petrezselyemmel dĂ­szĂ­tsd. PĂĄrolt rizzsel vagy sĂŒlt banĂĄnnal kĂ­nĂĄld.

    A rizs Ă©s a sĂŒlt banĂĄn jĂłl kiegĂ©szĂ­tik a ropa vieja Ă­zĂ©t. KĂ­nĂĄlhatsz mellĂ© lime gerezdeket is.