A diót vágd durvára, majd egy serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna lesz. Adj hozzá 10 g vajat és a mézet, majd keverd jól össze. Terítsd ki sütőpapírra és hagyd teljesen kihűlni.
A dió pirításakor figyelj, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz. A folyamatos keverés segít, hogy egyenletesen piruljon.
Egy közepes lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, de ne hagyd felforrni. Adj hozzá 100 g cukrot és keverd, amíg fel nem oldódik.
A tej és tejszín melegítése közben figyelj, hogy ne forrjon fel, mert ez befolyásolhatja a fagylalt végső állagát.
Egy tálban keverd össze a tojássárgájákat a maradék 50 g cukorral, amíg világos és habos állagot nem kap. Ez biztosítja a fagylalt sima, krémes állagát.
A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a keverék színe világosabb nem lesz, és a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez a lépés fontos a megfelelő állag eléréséhez.
Lassan önts egy kevés forró tejkeveréket a tojássárgájákhoz, folyamatos keverés mellett. Ez a lépés megakadályozza, hogy a tojás kicsapódjon.
Ez a temperálás nagyon fontos! A forró tejet nagyon lassan, vékony sugárban csorgasd a tojássárgájákhoz, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne főjön meg.
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábasba, és alacsony lángon főzd folyamatos keverés mellett, amíg a keverék besűrűsödik és bevonja a kanál hátulját. Ne hagyd felforrni!
A krém főzése közben nagyon figyelj, hogy ne forrald fel, mert a tojás kicsapódhat. A megfelelő állag akkor jó, ha a krém bevonja a kanál hátulját, és ha az ujjaddal végighúzod a kanálon, a vonal nem folyik össze azonnal.
Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára.
A teljes kihűlés és a hűtőben való pihentetés segít, hogy a fagylaltalap megfelelően összeérjenek az ízek, és a fagylalt krémesebb legyen.
Öntsd a fagylaltalapot fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd le, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes állagot kapj.
A fagylaltgép használata a legideálisabb a krémes állag eléréséhez. Ha nincs géped, akkor a gyakori átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
Amikor a fagylalt félig megszilárdult, add hozzá a ropogós diót és óvatosan keverd bele. Ezután fagyaszd tovább, amíg eléri a kívánt állagot.
Ha túl korán adod hozzá a diót, akkor az leülepedhet az aljára. A félig fagyott állapotban a dió egyenletesebben oszlik el a fagylaltban.
Tálalás előtt hagyd a fagylaltot pár percig szobahőmérsékleten, hogy könnyebben kanalazható legyen.
A fagylaltot könnyebb kanalazni, ha pár percig szobahőmérsékleten hagyod, de ne hagyd túl sokáig, mert megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.