Ropogós diós fagylalt tálalva

Ropogós diós fagylalt

A diós fagylalt egy klasszikus desszert, amelyet a dió kellemesen ropogós textúrája és a krémes fagylalt kombinációja tesz különlegessé. A diót régóta használják édességekhez világszerte, és különösen népszerű az olasz gelatok között. Ez a recept a hagyományos fagylaltkészítési technikákat ötvözi a modern házi módszerekkel, így akár fagylaltgép nélkül is elkészítheted. Tökéletes választás nyári napokra, de egy ünnepi desszertasztalon is megállja a helyét. Ha egy kis extrára vágysz, próbáld ki karamellöntettel vagy egy csipet fahéjjal meghintve!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
150 g Kristálycukor
5 ml Vanília kivonat
4 db Tojássárgája
100 g Dió
20 g Méz
10 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A diót vágd durvára, majd egy serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna lesz. Adj hozzá 10 g vajat és a mézet, majd keverd jól össze. Terítsd ki sütőpapírra és hagyd teljesen kihűlni.

    A dió pirításakor figyelj, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz. A folyamatos keverés segít, hogy egyenletesen piruljon.

    2

    Egy közepes lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, de ne hagyd felforrni. Adj hozzá 100 g cukrot és keverd, amíg fel nem oldódik.

    A tej és tejszín melegítése közben figyelj, hogy ne forrjon fel, mert ez befolyásolhatja a fagylalt végső állagát.

    3

    Egy tálban keverd össze a tojássárgájákat a maradék 50 g cukorral, amíg világos és habos állagot nem kap. Ez biztosítja a fagylalt sima, krémes állagát.

    A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a keverék színe világosabb nem lesz, és a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez a lépés fontos a megfelelő állag eléréséhez.

    4

    Lassan önts egy kevés forró tejkeveréket a tojássárgájákhoz, folyamatos keverés mellett. Ez a lépés megakadályozza, hogy a tojás kicsapódjon.

    Ez a temperálás nagyon fontos! A forró tejet nagyon lassan, vékony sugárban csorgasd a tojássárgájákhoz, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne főjön meg.

    5

    Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábasba, és alacsony lángon főzd folyamatos keverés mellett, amíg a keverék besűrűsödik és bevonja a kanál hátulját. Ne hagyd felforrni!

    A krém főzése közben nagyon figyelj, hogy ne forrald fel, mert a tojás kicsapódhat. A megfelelő állag akkor jó, ha a krém bevonja a kanál hátulját, és ha az ujjaddal végighúzod a kanálon, a vonal nem folyik össze azonnal.

    6

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára.

    A teljes kihűlés és a hűtőben való pihentetés segít, hogy a fagylaltalap megfelelően összeérjenek az ízek, és a fagylalt krémesebb legyen.

    7

    Öntsd a fagylaltalapot fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd le, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes állagot kapj.

    A fagylaltgép használata a legideálisabb a krémes állag eléréséhez. Ha nincs géped, akkor a gyakori átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.

    8

    Amikor a fagylalt félig megszilárdult, add hozzá a ropogós diót és óvatosan keverd bele. Ezután fagyaszd tovább, amíg eléri a kívánt állagot.

    Ha túl korán adod hozzá a diót, akkor az leülepedhet az aljára. A félig fagyott állapotban a dió egyenletesebben oszlik el a fagylaltban.

    9

    Tálalás előtt hagyd a fagylaltot pár percig szobahőmérsékleten, hogy könnyebben kanalazható legyen.

    A fagylaltot könnyebb kanalazni, ha pár percig szobahőmérsékleten hagyod, de ne hagyd túl sokáig, mert megolvad.