A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vajat gyorsan morzsold el, hogy ne olvadjon meg.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Keverd a tésztába a reszelt sajt felét, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy a pogácsa rétegesebb és ropogósabb legyen.
A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojást alaposan verd fel, hogy szép színt kapjanak a pogácsák.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, hogy még ropogósabbá váljanak, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rács segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el a gőztől, így maradnak ropogósak. Ha nem fogy el azonnal, a légmentesen zárható dobozban tovább friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.