Ropogós snack perec frissen sütve

Ropogós snack perec

A ropogós snack perec egy klasszikus péksütemény, amely ideális választás sörkorcsolyaként vagy uzsonnára. A perec története a középkorra nyúlik vissza, és bár az alaprecept többféleképpen elkészíthető, a szezámmaggal megszórt változata igazi ínycsiklandó élményt kínál. Ez a recept otthon is könnyedén elkészíthető, és frissen, melegen a legfinomabb. A sós, ropogós falatok a legjobb kísérői egy jó pohár italnak vagy egy baráti összejövetelnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
200 ml Meleg víz
2 ek. Olaj
2 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a meleg vizet és az olajat, majd keverd össze, amíg egynemű tésztát kapsz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legideálisabb.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tálat fedd le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.

    3

    Oszd a tésztát 10 egyenlő részre. Minden darabot sodorj hosszú hengerekké, majd formázz belőlük perecet.

    A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd meg a munkalapot.

    4

    Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, majd húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).

    A szódabikarbónás fürdő adja a perecek jellegzetes színét és állagát. Fontos, hogy a vizet vedd le a tűzről, mielőtt a szódabikarbónát hozzáadod, mert különben nagyon kifuthat.

    5

    A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A 30 másodperc elég ahhoz, hogy a perecek megfelelően bevonódjanak. Használj szűrőkanalat vagy merőkanalat a kivételhez.

    6

    Szórd meg a perecek tetejét szezámmaggal, majd tedd őket az előmelegített 200°C-os sütőbe 12-15 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.