Ropogós szezámmagos tofuval töltött bao bun tálalva

Ropogós szezámmagos tofuval töltött bao bun

A bao bun eredetileg a kínai gasztronómiában gyökerezik, de mára a világ egyik legkedveltebb utcai étele lett. A puha, gőzölt tészták tökéletesen alkalmasak különféle töltelékek befogadására – mint például ez a ropogós szezámmagos tofu, amely vegetáriánusoknak és húskedvelőknek egyaránt élményt nyújt. Ahogy a tofu pirul a serpenyőben, és a szezámmag illata lassan beteríti a konyhát, az ember szinte már érezni véli az első harapásnál a kontrasztot: kívül ropogós, belül omlós. Mindez a bao bun puha, meleg ölelésében. A tökéletes textúrához fontos, hogy a tofut jól lecsepegtesd, és csak akkor süsd, amikor az olaj elérte a megfelelő hőfokot – ez a roppanós külső kulcsa. Ezt az ételt ajánljuk baráti összejövetelekre, tapas tálak részeként vagy akár előételként egy különleges vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Bao bun
200 g Tofu
2 ek. Szezámmag
2 ek. Kukoricakeményítő
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
100 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut csepegtesd le, majd papírtörlő segítségével itasd le róla a felesleges nedvességet. Ezután vágd kb. 2 cm-es kockákra. Tipp: minél szárazabb a tofu, annál ropogósabb lesz sütés után.

    A tofu nedvességtartalmának csökkentésére használhatsz tofuprést is, ha van otthon. Ha nincs, tegyél rá nehezéket (pl. egy könyvet) a papírtörlővel letakart tofurá, és hagyd állni legalább 30 percig.

    2

    Egy tálban forgasd meg a tofukockákat szójaszószban, majd hempergesd meg őket kukoricakeményítőben úgy, hogy minden oldalukat vékony réteg borítsa.

    A szójaszósz ad ízt és színt a tofunak, a kukoricakeményítő pedig segít a ropogós kéreg kialakításában. Ügyelj, hogy a kukoricakeményítő egyenletesen borítsa a tofut.

    3

    Egy serpenyőben hevíts olajat közepesen magas hőfokon. Tedd bele óvatosan a tofu darabokat, és süsd őket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sülnek. Ne zsúfold túl a serpenyőt!

    Ha túl sok tofut teszel egyszerre a serpenyőbe, az olaj hőmérséklete leesik, és a tofu nem lesz ropogós. Inkább több adagban süsd.

    4

    A kisült tofut szedd ki papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat, majd szórd meg a szezámmaggal. Tipp: enyhén meg is piríthatod a szezámmagot száraz serpenyőben előre, hogy még intenzívebb íze legyen.

    A szezámmagot közvetlenül a sütés után szórd a tofurá, mert akkor jobban rátapad. A pirított szezámmag még intenzívebb ízt ad a tofunak.

    5

    Gőzöld meg a bao bunokat: helyezd őket egy bambusz- vagy fémgőzölőbe, forrásban lévő víz fölé, és gőzöld 5-6 percig, amíg megpuhulnak és átmelegszenek.

    Ha nincs gőzölőd, egy szűrőt is használhatsz, amit egy lábas fölé helyezel. Ügyelj, hogy a szűrő ne érjen a vízbe. A bao bunokat sütőpapírra helyezd, hogy ne ragadjanak le.

    6

    Nyisd szét a bao bunokat óvatosan, és töltsd meg őket a szezámmagos ropogós tofuval. Azonnal tálald, hogy a tofu még ropogós maradjon!

    A bao bunokat töltheted más zöldségekkel is, például savanyú káposztával, pácolt répával vagy uborkával. Adhatsz hozzájuk szójaszószt, csípős szószt vagy majonézt is.