Roston sült báránybordák kapormártással tálalva

Roston sült báránybordák kapormártással

A bárányborda a magyar konyha egyik különleges fogása, amely elsősorban ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. A bárányhús ízletes, szaftos és gazdag aromájú, amelyet a friss kapormártás még inkább kiemel. A kapor a magyar konyha egyik alapvető fűszernövénye, amely friss, üde ízt ad az ételeknek. Ahogy a báránybordák sülnek a grillen, a rozmaring és fokhagyma illata betölti a levegőt, azonnal meghozva az étvágyat. A roston sütés titka a megfelelő hőmérséklet és a pihentetés, amely biztosítja, hogy a hús szaftos maradjon. Ez az étel tökéletes választás egy különleges családi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A friss kapormártás üde kontrasztot ad a gazdag bárányhúshoz, így egyensúlyozva az ízeket. Tálalható friss salátával, sült burgonyával vagy akár rizskörettel is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Bárányborda
3 ek. Olívaolaj
3 gerezd Fokhagyma
2 ág Friss rozmaring
2 tk.
1 tk. Bors
1 csokor Friss kapor
200 ml Tejföl
1 ek. Citromlé
1 ek. Liszt
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A báránybordákat mosd meg hideg víz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Sózd, borsozd meg, majd dörzsöld be az apróra vágott fokhagymával és friss rozmaringgal.

    A báránybordákat sütés előtt legalább 30 perccel vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.

    2

    Kend meg a húsokat olívaolajjal, majd hagyd pihenni szobahőmérsékleten 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha van időd, a húsokat pácolhatod is akár egy éjszakán át a hűtőben.

    3

    Egy forró grillrácson vagy grillserpenyőben süsd a báránybordákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Ha vastagabb a hús, süsd tovább, de vigyázz, hogy ne száradjon ki.

    A húsokat ne nyomkodd sütés közben, mert kifolyik belőlük a lé és kiszáradnak. Használj húshőmérőt, a bárányborda ideális belső hőmérséklete 55-60°C (medium rare).

    4

    Amíg a bárány sül, készítsd el a kapormártást. Egy kisebb serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a lisztet, és keverd, amíg világos arany színt nem kap.

    A vajat ne égesd meg, mert keserű lesz a mártás.

    5

    Öntsd hozzá a tejfölt, keverd simára, majd add hozzá az apróra vágott friss kaprot. Sózd, borsozd ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés citromlevet a frissesség érdekében.

    A tejfölt fokozatosan adagold, hogy ne csomósodjon össze a mártás. A citromlé helyett használhatsz fehérborecetet is.

    6

    Főzd a mártást alacsony lángon 3-4 percig, amíg besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet vagy tejfölt.

    A mártást folyamatosan keverd, hogy ne égjen le.

    7

    A roston sült báránybordákat pihentesd 5 percig tálalás előtt, majd kínáld a friss, krémes kapormártással.

    A pihentetés segít, hogy a húsrostok ellazuljanak és a hús szaftosabb maradjon. Köretként kínálhatsz hozzá párolt zöldségeket vagy burgonyapürét.