Roston sĂŒlt hal tĂĄlalva friss citrommal Ă©s petrezselyemmel

Roston sĂŒlt hal

A roston sĂŒlt hal az egyik legegyszerƱbb Ă©s legegĂ©szsĂ©gesebb mĂłdja a hal elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek, amely vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱ. A mediterrĂĄn orszĂĄgokban kĂŒlönösen kedvelt, ahol a friss tengeri halakat gyakran sĂŒtik roston, egyszerƱ fƱszerezĂ©ssel, hogy az alapanyag termĂ©szetes Ă­zei Ă©rvĂ©nyesĂŒljenek. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen sĂŒlt hal illata betölti a konyhĂĄt, miközben a citrom Ă©s a fokhagyma aromĂĄja ĂĄtjĂĄrja a levegƑt. Ez az Ă©tel nemcsak gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, hanem könnyƱ Ă©s tĂĄplĂĄlĂł is, ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy nyĂĄri vacsorĂĄhoz vagy egy gyors ebĂ©dhez. A roston sĂŒlt hal titka a megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©kleten törtĂ©nƑ sĂŒtĂ©s: a forrĂł grill megakadĂĄlyozza, hogy a hal leragadjon, miközben megƑrzi a belsƑ szaftossĂĄgĂĄt. Ha szeretnĂ©d kĂŒlönlegesebbĂ© tenni, kĂ­sĂ©rletezhetsz friss fƱszernövĂ©nyekkel, mint a rozmaring vagy a kapor, esetleg egy csipetnyi chili hozzĂĄadĂĄsĂĄval is megbolondĂ­thatod az Ă­zĂ©t.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 600 g FehĂ©r hĂșsĂș halfilĂ© (pl. tƑkehal vagy sĂŒgĂ©r)
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 ek. CitromlĂ©
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g Friss petrezselyem
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    KezdĂ©skĂ©nt öblĂ­tsd le a halfilĂ©ket hideg vĂ­z alatt, majd itasd le rĂłluk a vizet papĂ­rtörlƑvel. Ez segĂ­t a felesleges nedvessĂ©g eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄban, ami elƑsegĂ­ti a hal egyenletes sĂŒlĂ©sĂ©t.

    A hal alapos szĂĄrazra törlĂ©se elengedhetetlen a tökĂ©letes roston sĂŒtĂ©shez. Így elkerĂŒlheted, hogy a hal pĂĄrolĂłdjon ahelyett, hogy sĂŒlne.

    2

    Dörzsöld be a halakat sóval és borssal mindkét oldalon. Ezutån aprítsd fel a fokhagymåt és a petrezselymet, majd szórd rå a halra.

    A fokhagymĂĄt Ă©s a petrezselymet ne aprĂ­tsd tĂșl finomra, mert könnyen megĂ©ghetnek a grillen. A durvĂĄbb darabok jobban megtartjĂĄk az Ă­zĂŒket.

    3

    Locsold meg a halat az olívaolajjal és a citromlével, majd hagyd ållni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ez egy gyors påcolås, ami kiemeli a hal frissességét.

    Ne hagyd a halat tĂșl sokĂĄig pĂĄcolĂłdni citromlĂ©ben, mert a savak 'megfƑzhetik' a halat, ami ront a textĂșrĂĄjĂĄn. A 10 perc pont elegendƑ az Ă­zek ĂĄtvĂ©telĂ©re.

    4

    MelegĂ­ts fel egy roston sĂŒtƑt vagy grillserpenyƑt közepes-magas hƑfokon. Fontos, hogy a grill jĂłl fel legyen melegĂ­tve, hogy a hal ne ragadjon le.

    A serpenyƑ vagy a grill legyen forrĂł, mielƑtt a halat rĂĄhelyezed. Ha nem elĂ©g forrĂł, a hal könnyen leragad.

    5

    Helyezd a halfilĂ©ket a forrĂł grillre bƑrös oldallal lefelĂ© (ha van bƑre). SĂŒsd 3-4 percig, amĂ­g a hal szĂ©lei ĂĄtlĂĄtszatlannĂĄ vĂĄlnak, majd Ăłvatosan fordĂ­tsd meg egy lapĂĄttal.

    A bƑrös oldal lefelĂ© sĂŒtĂ©s segĂ­t ropogĂłssĂĄ tenni a bƑrt. Ne piszkĂĄld a halat, amĂ­g nem vĂĄlik el könnyen a grilltƑl, kĂŒlönben könnyen szĂ©tszakad.

    6

    SĂŒsd a mĂĄsik oldalĂĄt is 2-3 percig, amĂ­g a hal teljesen ĂĄtsĂŒl, de mĂ©g szaftos marad. A hal akkor kĂ©sz, ha könnyedĂ©n szĂ©tvĂĄlik villĂĄval.

    A hal könnyen kiszĂĄrad, ezĂ©rt figyelj rĂĄ, hogy ne sĂŒsd tĂșl. A hal akkor van kĂ©sz, ha a belseje mĂĄr nem ĂĄttetszƑ, de mĂ©g szaftos. Ha bizonytalan vagy, hasznĂĄlj hĂșshƑmĂ©rƑt, a hal belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete 63°C legyen.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt locsold meg mĂ©g egy kevĂ©s citromlĂ©vel, Ă©s dĂ­szĂ­tsd friss petrezselyemmel. TĂĄlalhatod friss salĂĄtĂĄval vagy sĂŒlt zöldsĂ©gekkel.

    A friss citromlé és petrezselyem kiemeli a hal ízét és frissességét. Ne hagyd ki!