Roston sült hal tálalva friss citrommal és petrezselyemmel

Roston sült hal

A roston sült hal az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb módja a hal elkészítésének, amely világszerte népszerű. A mediterrán országokban különösen kedvelt, ahol a friss tengeri halakat gyakran sütik roston, egyszerű fűszerezéssel, hogy az alapanyag természetes ízei érvényesüljenek. Képzeld el, ahogy a frissen sült hal illata betölti a konyhát, miközben a citrom és a fokhagyma aromája átjárja a levegőt. Ez az étel nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem könnyű és tápláló is, ideális választás egy nyári vacsorához vagy egy gyors ebédhez. A roston sült hal titka a megfelelő hőmérsékleten történő sütés: a forró grill megakadályozza, hogy a hal leragadjon, miközben megőrzi a belső szaftosságát. Ha szeretnéd különlegesebbé tenni, kísérletezhetsz friss fűszernövényekkel, mint a rozmaring vagy a kapor, esetleg egy csipetnyi chili hozzáadásával is megbolondíthatod az ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér húsú halfilé (pl. tőkehal vagy sügér)
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Citromlé
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdésként öblítsd le a halfiléket hideg víz alatt, majd itasd le róluk a vizet papírtörlővel. Ez segít a felesleges nedvesség eltávolításában, ami elősegíti a hal egyenletes sülését.

    A hal alapos szárazra törlése elengedhetetlen a tökéletes roston sütéshez. Így elkerülheted, hogy a hal párolódjon ahelyett, hogy sülne.

    2

    Dörzsöld be a halakat sóval és borssal mindkét oldalon. Ezután aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd szórd rá a halra.

    A fokhagymát és a petrezselymet ne aprítsd túl finomra, mert könnyen megéghetnek a grillen. A durvább darabok jobban megtartják az ízüket.

    3

    Locsold meg a halat az olívaolajjal és a citromlével, majd hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ez egy gyors pácolás, ami kiemeli a hal frissességét.

    Ne hagyd a halat túl sokáig pácolódni citromlében, mert a savak 'megfőzhetik' a halat, ami ront a textúráján. A 10 perc pont elegendő az ízek átvételére.

    4

    Melegíts fel egy roston sütőt vagy grillserpenyőt közepes-magas hőfokon. Fontos, hogy a grill jól fel legyen melegítve, hogy a hal ne ragadjon le.

    A serpenyő vagy a grill legyen forró, mielőtt a halat ráhelyezed. Ha nem elég forró, a hal könnyen leragad.

    5

    Helyezd a halfiléket a forró grillre bőrös oldallal lefelé (ha van bőre). Süsd 3-4 percig, amíg a hal szélei átlátszatlanná válnak, majd óvatosan fordítsd meg egy lapáttal.

    A bőrös oldal lefelé sütés segít ropogóssá tenni a bőrt. Ne piszkáld a halat, amíg nem válik el könnyen a grilltől, különben könnyen szétszakad.

    6

    Süsd a másik oldalát is 2-3 percig, amíg a hal teljesen átsül, de még szaftos marad. A hal akkor kész, ha könnyedén szétválik villával.

    A hal könnyen kiszárad, ezért figyelj rá, hogy ne süsd túl. A hal akkor van kész, ha a belseje már nem áttetsző, de még szaftos. Ha bizonytalan vagy, használj húshőmérőt, a hal belső hőmérséklete 63°C legyen.

    7

    Tálalás előtt locsold meg még egy kevés citromlével, és díszítsd friss petrezselyemmel. Tálalhatod friss salátával vagy sült zöldségekkel.

    A friss citromlé és petrezselyem kiemeli a hal ízét és frissességét. Ne hagyd ki!