Kezdésként öblítsd le a halfiléket hideg víz alatt, majd itasd le róluk a vizet papírtörlővel. Ez segít a felesleges nedvesség eltávolításában, ami elősegíti a hal egyenletes sülését.
A hal alapos szárazra törlése elengedhetetlen a tökéletes roston sütéshez. Így elkerülheted, hogy a hal párolódjon ahelyett, hogy sülne.
Dörzsöld be a halakat sóval és borssal mindkét oldalon. Ezután aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd szórd rá a halra.
A fokhagymát és a petrezselymet ne aprítsd túl finomra, mert könnyen megéghetnek a grillen. A durvább darabok jobban megtartják az ízüket.
Locsold meg a halat az olívaolajjal és a citromlével, majd hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ez egy gyors pácolás, ami kiemeli a hal frissességét.
Ne hagyd a halat túl sokáig pácolódni citromlében, mert a savak 'megfőzhetik' a halat, ami ront a textúráján. A 10 perc pont elegendő az ízek átvételére.
Melegíts fel egy roston sütőt vagy grillserpenyőt közepes-magas hőfokon. Fontos, hogy a grill jól fel legyen melegítve, hogy a hal ne ragadjon le.
A serpenyő vagy a grill legyen forró, mielőtt a halat ráhelyezed. Ha nem elég forró, a hal könnyen leragad.
Helyezd a halfiléket a forró grillre bőrös oldallal lefelé (ha van bőre). Süsd 3-4 percig, amíg a hal szélei átlátszatlanná válnak, majd óvatosan fordítsd meg egy lapáttal.
A bőrös oldal lefelé sütés segít ropogóssá tenni a bőrt. Ne piszkáld a halat, amíg nem válik el könnyen a grilltől, különben könnyen szétszakad.
Süsd a másik oldalát is 2-3 percig, amíg a hal teljesen átsül, de még szaftos marad. A hal akkor kész, ha könnyedén szétválik villával.
A hal könnyen kiszárad, ezért figyelj rá, hogy ne süsd túl. A hal akkor van kész, ha a belseje már nem áttetsző, de még szaftos. Ha bizonytalan vagy, használj húshőmérőt, a hal belső hőmérséklete 63°C legyen.
Tálalás előtt locsold meg még egy kevés citromlével, és díszítsd friss petrezselyemmel. Tálalhatod friss salátával vagy sült zöldségekkel.
A friss citromlé és petrezselyem kiemeli a hal ízét és frissességét. Ne hagyd ki!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.